середа, 31 жовтня 2012 10:08

10 фільмів жахів, які не соромно подивитися на Хелловін

10 фільмів жахів, які не соромно подивитися на Хелловін
Кадр з фільму "Сяйво". Фото: kinopoisk.ru

31 жовтня світ святкує Хелловін. Незважаючи на те, що українська традиція не визнає цього свята, в переддень "гарбузового дня" на широкі українські екрани вийшла дитяча анімація "Монстри на канікулах" та страхітливий екшн про темні сили "Сайлент Хілл 2".

Gazeta.ua підібрала десятку ретро-фільмів жахів, які не соромно подивитися вночі на Хелловін.

Психо (Psycho, 1960)

Режисер: Альфред Ґічкок. Режисер анонімно купив права на екранізацію роману Роберта Блоха, в основі якого лежать реальні події. Героїня Меріон Крейн викрадає 40 000 доларів і хоче втекти з міста з коханцем. По дорозі вони зупиняються у готелі, менеджер якого страждає роздвоєнням особистості — в ньому оживає його померла мати... В знаменитій сцені вбивства в ванній пронизливий звук створюється завдяки скрипкам, по яким водять смичками.

Сяйво (The Shining, 1980)

Режисер — Стенлі Кубрик. За основу сценарію взяли однойменний роман письменника Стівена Кінга. Американські кінокритики у свій час сприйняли картину досить стримано, а Кінг і взагалі був розчарований. Він намагався відмовити Кубрика запрошувати на головну роль Джека Ніколсона. Натомість пропонував Джона Войта чи Майкла Моріарті. Мовляв, Ніколсон від самого початку фільму має надто безумний вигляд обличчя.

П'ятниця тринадцяте (Friday the13th, 1980)

Режисер – Шон С. Каннінгем. Це мабуть один із найпопулярніших кіносеріалів жахів. Як і багато фільмів цього жанру, був номінований на дві "малини" за найгірший фільм та актрису. Картина розказує історію хлопця-утопленика, який одягає хокейну маску на обличчя і кожну п'ятницю тринадцятого виходить зі свого водяного сховища, щоб мстити та вбивати.

Кошмар на вулиці В'язів (Nightmare on Elm Street, 1984)

Режисер – Уейс Крейвен. За словами режисера, він назвав Фреді Крюгера за ім'ям однокласника, який ображав його в школі. А історію для фільму взяв із статті однієї місцевої газети. Підліткам з Каліфорнії снилися настільки страшні кошмари, що вони відмовлялися спати. Врачі виписали їм спеціальні ліки, та хлопці померли один за одним уві сні.

Хелловін (Halloween, 1978)

Режисер – Джон Карпентер. Картина вважається класичним фільмом жахів. Одним з важливих елементів слешера (фільму жахів, головним героєм якого є маніяк, який вбиває підлітків), що вперше з'явився в "Хелловіні" - це неписане правило, що маніяка перемагає цнотлива дівчина. Загалом, історія розповідає як у День всіх святих психопат Майкл Маєрс, будучи шестилітньою дитиною, вбив старшу сестру. Через 15 років він тікає з психіатричної лікарні аби мстити і вбивати на Хелловін. Фільм зняли всього за 21 день з бюджетом в 325 000 доларів.

Щелепи (Jaws, 1975)

Режисер – Стівен Спілберг. Фільм вважається першим блокбастером в голлівудському кіно. Літом 1975 року було продано близько 67 мільйонів квитків. До того ж для 70-х сам бюджет стрічки був величезний. Одна лише набита електронікою акула-людожер коштувала 2 мільйони доларів. Сам Стівен Спілберг також знявся в епізодичній ролі.

Омен (The Omen, 1976)

Режисер - Річард Доннер. Це одна з перших картин, де показаний образ Антихриста в образі людини — маленького, беззахисного хлопчика. Фільм можна розглядати як свого роду продовження "Дитини Розмарі" Романа Поланського, який ввів моду на демонізм в кіно. До речі, прокат фільму почався з 06.06.1976 — режисер приурочив прем'єру до трьох демонічних "шісток". Коли 2006 року вийшов "рімейк" на стрічку — її також показали 06.06.2006.

Екзорцист (The Exorcist, 1973)

Режисер – Уільям Фрідкін. Розповідаючи про вигнання диявола, що вселився в дванадцятирічну дівчинку Ріган, режисер не обійшовся без ряду цинічних і надміру натуралістичних кадрів. До того ж, за час зйомок померло дев'ятеро людей з групи, включаючи двох акторів. Картина Фрідкіна викликала справжній ажіотаж у глядачів, що часом межував з масовою істерією. Бюджет у розмірі $ 12 млн. був перекритий більш ніж у 16 разів, "Екзорцист" посів п'яте місце за підсумками 70-х років.

Техаська різня бензопилою (The Texas Chain Saw Massacre, 1974)

Режисер — Тоуб Хупер. Як говорив режисер, ідея створення фільму прийшла йому у господарчому магазині — у відділі, де продавалися бензопили. Фільм зняли за місяць. Є римейки стрічки, що вийшли в 2003 році. Ще один вийде у 2013 році. Фільм 2003 року — офіційно заборонений в Україні.

Джиперс Криперс (Jeepers Creepers, 2001)

Режисер — Віктор Сальва. Назву картині дали перші слова приспіву старенького шлягеру 30-х років "Jeepers Creepers" Гаррі Уоррена і Джонні Мерсера. Картина розповідає як двох підлітків — брата та сестру - переслідує стародавній демон Джіперс Кріперс.

Зараз ви читаєте новину «10 фільмів жахів, які не соромно подивитися на Хелловін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі