Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2020 05:35

Зняли історичний фільм

Автор: ФОТО НАДАНЕ ОДЕСЬКОЮ КІНОСТУДІЄЮ
  Iраклiй Маруашвiлi (праворуч) в історичному фільмі ”Фортеця Хаджибей” грає грузинського мандрівника Йорама. Допомагає українським і турецьким друзям звільнити з російського полону рідних
Iраклiй Маруашвiлi (праворуч) в історичному фільмі ”Фортеця Хаджибей” грає грузинського мандрівника Йорама. Допомагає українським і турецьким друзям звільнити з російського полону рідних

Завершилися зйомки історичного фільму "Фортеця Хаджибей".

XVIII століття. Росія воює з Османською імперією. Задунайські козаки виступили союзниками турків. За сюжетом, козак Андрій має передати важливу інформацію у Стамбул. Для цього йому треба визволити з темниці коменданта останньої турецької фортеці Хаджибей Ахмета-пашу, батька своєї коханої Фатіми.

— Ідея стрічки виникла у співсценариста, одеського письменника Євгена Демченка, — розповідає режисер Костянтин Коновалов, 45 років. — На місці сучасної Одеси стояла турецька фортеця Хаджибей. Поряд було поселення, де жили українці, турки, татари, євреї, кавказці. Потім прийшла Росія зі своїми порядками. І цю тему ми у фільмі висвітлюємо. Нашими консультантами були турецькі науковці, професор Одеського університету Олена Бачинська, історик українського півдня тієї доби.

Фільм зняли у копродукції України, Грузії і Туреччини.

— Наполягав, щоб османів грали саме турецькі актори, — продовжує Коновалов. — Я жив і працював у Туреччині, знаю тамтешні звичаї. Переписав сценарій, щоб зробити його більш правдоподібним. Продюсерам сподобалися історія, персонажі. Були готові інвестувати.

У стрічці є позитивна турецька історія. Коли зруйнували Запорозьку Січ, частина козаків залишилася жити під Російською імперією, а найбільш свободолюбові заснували Задунайську Січ. Підтримували султана. У Радянському Союзі не згадували цей період історії.

Картину знімали у Білгород-Дністровській фортеці, павільйонах Одеської кіностудії, виноградниках Шабо, на березі Чорного моря та Дунаю. Один з героїв — грузин-винороб Йорам, знайшов найкращу в світі лозу і привіз в Україну, щоб тут посадити. Це яскрава сонячна історія про кохання і війну. У Хаджибеї справді було багато грузинів, які тримали таверни, займалися торгівлею.

Головну роль Андрія грає Олександр Соколов, актор київського Театру на Лівому березі. В образі українського козака з'явиться вперше. Фатіму втілила турецька фотомодель Дерен Талу. Її батька зіграв Юрдаем Окур. За сценарієм, Ахмет-паша і Фатіма знають українську мову, бо живуть на цій території.

Прем'єра історичного фільму "Фортеця Хаджибей" запланована на осінь 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Зняли історичний фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути