вівторок, 21 травня 2013 07:00

Злата Оґнєвич стала третьою на Євробаченні

Фінал пісенного конкурсу Євробачення відбувся 18 травня у шведському місті Мальме. Учасниця від України 27-річна Злата Оґнєвич із 214 балами посіла третє місце. Перше — у данки 20-річної Емілі де Форест із піснею "Тільки сльози". На другому — азербайджанець Фарід Мамедов.

— Почувалася, як Попелюшка на балу. Вдруге їхати на Євробачення не буду. Це, як екзотичний фрукт, що треба спробувати в житті тільки раз, — каже після конкурсу Злата. Справжнє ім'я співачки — Інна Бордюг. — Зараз будемо дописувати альбом, який почали робити ще 2,5 року тому.

Фінал конкурсу налічував 26 учасників. Пісню "Тяжіння" Злата Оґнєвич виконала 22-ю. Голосували 39 країн. Найвищі оцінки Україні поставили: Молдова, Азербайджан, Вірменія, Білорусь та Хорватія. Росія дає один бал. Це — найменше за останні 10 років.

— Бог їм суддя. Кожна країна і людина робить те, що вважає за потрібне, — каже Злата про оцінку Росії.

Україна за виступ росіянки Діни Гаріпової дала чотири бали.

— Мені хоч і було недобре, але Євробачення дивилась аж до другої ночі, — каже Світлана Рожко, колишня вчителька Інни Бордюг. У кримському місті Судак, де співачка ходила до школи, викладала їй українську мову й літературу. — Коли Інна співала, я сиділа й думала: "От ніяк її шоу-бізнес не зіпсував. Як була тендітна — така і лишилася. В школі ніколи не плела інтриг. І працелюбна дуже. Років три-чотири тому кажу їй: "Бачила твої кліпи, такі гарні. Але ж у тому шоу-бізнесі насамперед треба гроші". А вона відповіла: "Ну, надіюсь, я своєю працелюбністю доб'юся чогось". От і добилася. 10 років ішла до цього.

Датчанка мені не сподобалася. Чому їй перше місце дали — не знаю. А мій син, до речі, однокласник Інни, відповів просто: "Мама, там усе куплено давно". А сьогодні в школі тільки й розмов було що про конкурс. Це ж наша учениця. Вчителі розчаровані третім місцем. Але есемески з привітанням Інні ми написали. Ще не відповіла.

— Це було найслабше Євробачення за останні п'ять років, за якістю пісень, а також наскільки вони запам'ятовуються— каже продюсер Ігор Кондратюк, 51 рік. — На превеликий жаль для Ані Лорак і Міки Ньютон, вони не виступали цьогоріч. Їхні пісні "Шейді Лейді" і "Енджел" однозначно перемогли б. Переможець був такий же очевидний, як свого часу норвежець Олександр Рибак. Данка мала найзрозумілішу, з погляду поп-музики, пісню.

Слабкий рівень конкурсу Кондратюк пов'язує з великою кількістю виконавців-початківців.

— Перемога на Євробаченні дає мало, з точки зору шоу-бізнесу. Професійним співакам до конкурсу нема справи. Наприклад, росіянка Діна Гаріпова потрапила до Швеції після конкурсу талантів "Голос". Так великі телеканали рекламують свої проекти. Наступного сезону російський "Голос" матиме ще більший рейтинг, бо його переможець може поїхати на Євробачення. Італійці багато років бойкотували змагання. Англія має свій розвинутий шоу-бізнес, тому теж не звертає на конкурс особливої уваги. Для українців це залишається способом вийти на міжнародну аудиторію, вирватися в Європу і вдало продатися.

Злата Оґнєвич є солісткою Ансамблю пісні й танцю Збройних сил. На Євробачення потрапила з третьої спроби. На національному відборі 2010-го була п'ятою. Позаторік поступилася Міці Ньютон.

— Злата виступила класно. Не знаю жодного виконавця в Україні, який міг би краще, — каже продюсер Ігор Ліхута, 52 роки. — Пісня професійна, в європейському стилі, із прекрасним аранжуванням. Дуже смішно, коли її паскудять — типу "пісня нікакая". Як не розбираєтесь, то слухайте собі шансон. Євробачення має політичний підтекст. Ще за тиждень усі знали, що букмекери ставлять на данку. Всім підсвідомо вклали в голову, що вона має перемогти.

Емілі де Форест музикою займається з 9 років, на сцені — з 14. Позаторік вступила в педагогічний інститут вокальної творчості. На вечірці після завершення конкурсу раз заспівала "Тільки сльози" й пішла. Своєї вечірки на честь перемоги не влаштовувала.

Азербайджанця Фаріда Мамедова, який посів друге місце, готував киянин Олександр Ксенофонтов. Він — чоловік і продюсер співачки Руслани Лижичко, переможниці Євробачення-2004.

Швеція витратила на Євробачення $20 млн. Азербайджан торік — $45 млн. Наступний конкурс пройде в данській столиці Копенгаген. Від Мальме туди їхати 20 хв.

5 кілограмів важила сукня представниці Білорусі Альони Ланської. Її оздобили 70 тис. камінців Сваровські. Коштувала 10 тис. євро. Бежеве плаття у формі "рибки" українці Златі Оґнєвич пошила одеська дизайнерка Марія Рева. Її сукні коштують від 2 тис. грн.

"Нащо тобі та музика? Будь лікарем"

Вагітніти, керувати машиною і кататися на ковзанах і лижах Златі Оґнєвич заборонили за контрактом до 2015-го.

— Я не належу собі, бо зі мною працюють багато людей, яких не можу підвести, — каже співачка. Народилася в сім'ї військового хірурга. У 5 років із родиною переїхала з російського Мурманська до кримського Судака.

— Тато зараз полковник у відставці, але ще працює. Він завжди був суворий, не пускав гуляти. Мама при цьому казала: "Надо ребенку доверять". Знала, що за мене червоніти не доведеться. Взагалі тато не схвалював моє захоплення музикою. Постійно говорив: "Навіщо вона тобі, навіщо ті конкурси? Будь краще лікарем". Але потім змирився. Мама — директор піцерії, хоча за фахом філолог. Мою схильність до музики завжди підтримувала.

Зараз ви читаєте новину «Злата Оґнєвич стала третьою на Євробаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути