Ексклюзиви
вівторок, 04 червня 2013 00:45

Жінок обсипають грошима з відер

Жінок обсипають грошима з відер
Фото: РИА Новости

Проект "Євроремонт шляхом покращення" повезли художники київської групи "Р.Е.П." до Венеції. Там 1 червня розпочалася бієнале — найбільший форум сучасного мистецтва. В одній з виставкових зал кияни розмістили підвісні стелі із залізними перегородками.

— Це метафора руху України до Європи. Ми показали бутафорію реформ. То не ремонт, а прикриття плісняви картоном, — говорить одна з авторок, київська художниця Леся Хоменко, 32 роки. Представив проект столичний "ПінчукАртЦентр".

В окремому українському павільйоні демонструють твори трьох художників під спільною назвою "Пам'ятник пам'ятника".

— Ми відштовхнулися від роботи Жанни Кадирової — пам'ятник аноніму, який вона робила для міста Шаргород на Вінниччині. Скульптура виготовлена з плитки. За накинутим покривалом можна навіть угадати обриси якогось тіла, — розповідає 60-річний Олександр Соловйов, куратор проекту, заступник директора "Мистецького Арсеналу".

Харків'янин 28-річний Микола Рідний покаже документальне відео повалення пам'ятника на пл. Конституції в центрі Харкова. Монумент із робочими та селянами знесли під час підготовки до Євро-2012.

Його земляк 26-річний Гамлет Зіньковський представить "Книгу людей". Сотні портретів вантажників, будівельників, робітників він намалював у сірникових коробках. Списав чотири кулькові ручки. На роботу витратив 10 грн. Це один із найдешевших експонатів форуму. Основний проект бієнале "Енциклопедичний палац" обійшовся у 4 млн євро.

200 тис. монет висипають на голови гостям у російському павільйоні. Потім гроші відрами підіймають нагору. Туди можуть зайти тільки жінки. На вході роздають парасольки, щоб не поранилися. Це проект російського художника 54-річного Вадима Захарова. Він зробив його за мотивами давньогрецького міфу про Данаю. Її батькові напророкували смерть від руки майбутнього внука. Щоб той не народився, цар ув'язнив дочку в печері. Богові Зевсу вдалося потрапити до дівчини у вигляді дощу із золота й зачати сина.

Минулого разу Україну на бієнале представляла одеська художниця Оксана Мась. Тоді вона повезла мозаїку зі 150 тис. розписаних дерев'яних яєць. Цьогоріч — двигуни автівок, облиті застиглим склом. Венеційську бієнале проводять що два роки. Триватиме до 24 листопада.

5 годин просиділа голлівудська акторка 37-річна Мілла Йовович у скляній кімнаті просто неба у Венеції. Там вона фарбувалася, переодягалася, спілкувалася в інтернеті. Поступово кімнату наповнювали картонними ящиками і сміттям. Проект "Штучна Мілла" символізує купівлю зайвого.

Зараз ви читаєте новину «Жінок обсипають грошима з відер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути