четвер, 01 липня 2021 00:40

Зеленський купив книжку про революцію в Росії

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Відвідувачі 10-го Міжнародного фестивалю Книжковий арсенал роздивляються новинки на стенді ”Видавництва Старого Лева”. Захід пройшов у Києві з 23 по 27 червня
Відвідувачі 10-го Міжнародного фестивалю Книжковий арсенал роздивляються новинки на стенді ”Видавництва Старого Лева”. Захід пройшов у Києві з 23 по 27 червня

З 23 по 27 червня в Києві пройшов 10-й Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал. На ньому відбулася 261 подія: презентації, лекції, читання. Квитки коштували 100 грн, для школярів і студентів — 50.

— Для пенсіонерів з 24 червня вхід безкоштовний, — до Арсеналу з двома полотняними сумками заходить 64‑річна Тетяна Кулик. — Щороку приїжджаю на фестиваль із Дніпра. Такої атмосфери більше ніде немає.

Спека. Відвідувачі їдять морозиво, п'ють напої. Президентка Литви у 2009–2019‑х 65‑річна Даля Грибаускайте приїхала на презентацію українського перекладу книжки про себе.

— Коли 2014‑го Росія напала на Україну, першим бажанням було кинутися вам на допомогу, — каже. — Литва запропонувала амуніцію. На Заході на мене дивилися великими очима. Я свідомо приймала вогонь на себе. Захист України був захистом Литви і всієї Європи. У мене є найдорожчий подарунок від ветеранів російсько-української війни — каска з фронту.

Між рядами книжок дві жінки везуть фіолетову валізу на колесах.

— Це наша геніальна ідея, — говорить Жанна Бітюкова, 38 років. — Придбали ще не все, що запланували.

На стендах іноземних представництв експонати не продають, лише демонструють.

— Я заплачу втричі більше — тільки продайте, — благає працівниць ізраїльського посольства висока білявка. — Дитині хочу купити, в Києві не знайдеш книжок на івриті.

На вході збирається натовп. Дістають камери.

— Тю, думала, якийсь письменник, а це Зеленський, — каже жінка в довгій сукні.

Президент із дружиною Оленою підходить до видавців. Поруч статні охоронці носять пакети з купленими книжками.

— Подобається "Империя должна умереть. История русских революций в лицах. 1900–1917 гг." Михайла Зиґаря, — говорить Володимир Зеленський, 43 роки. — Історія ж повторюється.

— Кожна жінка має свою книжку, — додає 43‑річна Олена Зеленська. — Для когось це Державні будівельні норми, Біблія чи біографія Мішель Обами. Я не можу назвати улюблену. У різні періоди життя різні книжки ставали знаковими.

Купує "Думай і дій, як кіт" француза Стефана Гарньє. З чоловіком беруть ще "Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР", "Україна. Їжа та історія", "Буремна хвиля" американського сенатора Джона Маккейна.

Найбільше відвідувачів юрмляться біля яток видавництв "Старий Лев", "Віват" і "Наш формат".

— Часто Стуса запитують і бестселер американця Джона Стрелекі "Кафе на краю світу", — каже продавець із видавництва "Віват" 29‑річна Аліна Чворун. — Ця книжка надихнула мільйони людей на великі зміни. Легка й наснажлива.

Харківське видавництво Олександра Савчука створює книжки з історії культури, мистецтвознавства, етнографії.

— Думав, буде мало людей, — говорить Олександр Савчук. — Але читачі стежать за новинками, знають, що хочуть купити. Важко швидко розказати про книжки на стенді. Часто це забуті автори. Найбільше цікавилися новинками. Брали другий том спогадів мово­знавця Юрія Шевельова і хрестоматії, присвячені творчості українського художника-архітектора Василя Кричевського. Останні років п'ять наші роботи у книгарнях не продаємо — все онлайн. Це було відпрацьовано раніше, нам не довелося перебудовувати роботу під час пандемії.

Волонтери стежать, щоб у середині Мистецького арсеналу відвідувачі були в масках. Стенди видавництв розташовані на певній відстані один від одного. Багато яток установили на вулиці.

На сцені "Кафе Європа" зібралася понад сотня людей на лекцію Оксани Забужко, 60 років, про оптимізм української історії.

— За всіма рейтингами Україна — серед націй, які вважають себе нещасними, — каже письменниця. — Українці — глибоко травмована нація, що пережила геноцид. Ця чорна діра висмоктує з нас енергію, а треба її перевернути собі на користь.

Цілість української історії із ХІХ століття можна назвати українським чудом. 145 років тому Олександр ІІ підписав документ "особого совещания для пресечения украинофильской пропаганды". Це — Емський указ. Такі технології використовувала сталінська імперія, потім КГБ за Андропова й сьогодні — путінська Росія.

Роки незалежності можна вважати нашим "золотим віком". Адже це єдиний час, коли в Україні було 30 років відносного миру.

Чому знадобився Емський указ після валуєвського циркуляру (таємне розпорядження міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Валуєва до територіальних цензурних комітетів. Наказував призупинити видання українською мовою релігійних, навчальних і освітніх книжок. Однак дозволяв публікації художньої літератури. — ГПУ) — бо наші в Санкт-Петербурзі підкупили головного цензора. Завдяки корупції ми виживали під чужими державами. Мене виховували у форматі "влада їхня — країна наша". Можна знайти своїх людей у різних структурах і домовитися.

Відвідувачі збираються навколо вуличної сцени на літературну дискотеку поетів Сергія Жадана, Юрія Іздрика та Григорія Семенчука.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський купив книжку про революцію в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути