вівторок, 06 вересня 2011 00:30

Жадан зібрав 11 новел про футбол

Автор: фото з сайта www.vsiknygy.net.ua
  На обкладинці футбольної антології письменник Юрій Андрухович у формі збірної України під №1. Порядок авторів вказали за абеткою
На обкладинці футбольної антології письменник Юрій Андрухович у формі збірної України під №1. Порядок авторів вказали за абеткою

— Якщо ближчим часом у світі говоритимуть про Україну, то це будуть дві речі — арешт Юлії Тимошенко та Євро-2012, — каже харківський письменник Сергій Жадан, 37 років. Він упорядкував антологію "Письменники про футбол". До книжки потрапило 11 оповідань від "літературної збірної України": Юрія Андруховича, Андрія Бондаря, Юрія Винничука, Артема Чеха та інших.

— Я чесно попередив, що не люблю футбол. Але спокусився на  гонорар, — говорить 40-річний письменник Андрій Кокотюха. — Не соромлюся зізнатися в двох речах: не люблю фільми Тарковського і коли 22 мужики м'яча по полю ганяють, замість картоплю збирати чи буряки. Моє оповідання "Ботан і його тренер"  — про людину, яка не любить футбол, але змушена грати.

Герой оповідання харківського письменника 30-річного Олега Коцарева виходить на футбольне поле теж із примусу.

— Відбувається гра між викладачами й студентами,—  розповідає автор. — Герой —  вже немолодий викладач, якому мати не дозволяє полишати цю професію. А начальство погрожує звільнити всіх, хто не гратиме у футбол. Мій герой випадково забиває переможний м'яч.

У антології є оповідання "Пістон" написане російською. Його автор — вокаліст хіп-хоп гурту "ТНМК" Олександр "Фоззі" Сидоренко.

— Ми всі писали про сприйняття футболу ззовні, а Саша — про гру зсередини, — пояснює Жадан. — Мова його оповідання не зовсім російська, це харківська говірка. Колоритні діалоги багато втратили б при перекладі українською. Дуже цікаво було читати про Харків середини 1980-х. Не знав, що на стадіоні "Металіст" табло розробили на заводі Малишева, де танки випускають. Всередині табло сиділи двоє людей, які крутили педалі, аби змінювати літери й цифри. Потім для стадіону замовили електронне табло в Угорщині.

Книжка вийшла у харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля" накладом 10 тис. У книгарнях коштує 32 грн. 16 вересня на презентації антології у Львові футбольна письменницька збірна України зіграє проти збірної львівських літераторів.

Зараз ви читаєте новину «Жадан зібрав 11 новел про футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути