вівторок, 15 грудня 2015 07:30

Виставка в під'їзді тривала один вечір

Автор: ФОТО: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Мускулястий торс Світлана Кравітз писала зі свого чоловіка
Мускулястий торс Світлана Кравітз писала зі свого чоловіка

— Именитым художникам всегда найдется место в галереях, а вот у молодых с этим проблема. Место для выставки им найти очень трудно. Решили обратить внимание на эту ситуацию, — каже 29-річна Анастасія Дьякова. 8 грудня в під'їзді по вул. Лейпцизькій, 2/37 на Печерську відкрила виставку "Парадник". На ній показують 20 картин молодих митців, яким ніде виставлятися.

— Даже представить не могла, как картины могут преобразить наше парадное, — у під'їзд заходить худорлява жінка років 50. На ходу розстібає довге шкіряне пальто. — Раніше на виставки доводилося їхати в центр міста. Цього разу вона сама приїхала в наш будинок.

Довго роздивляється картину з оголеним чоловічим торсом.

— Я б собі теж таку повісила, — відчиняє двері своєї квартири. — Приємно щоранку бачити красивого чоловіка.

Чоловічий торс — робота худож­­ниці 38-річної Світлани Кравітз.

— Кілька місяців тому намалювала свого чоловіка, — розповідає. — Працювала 5 днів по 10 годин. Малювала з фотографії. Картина висить у нас удома. Чоловік роботою задоволений. Сказав: "Ні за які гроші не погоджуйся її продавати. Буду сам милуватися". Відповіла: "Не обов'язково дивитися на картини. Дзеркало в нас висить для чого?" Цю роботу готова продати. Ціна на неї буде від 2 тисяч доларів.

Раніше працювала стилістом.Малювала для себе. Якось мистецтвознавець Євгенія Смирнова побачила мої невеличкі роботи. Сказала: "Ти — талант. Мусиш малювати великі полотна". Рік тому, після її слів, я й почала. Після другої картини основну роботу покинула. Продовжую працювати з кількома клієнтами, які встигли стати мені близькими людьми. За цей рік намалювала до 20 картин. Не маю можливості виставлятися в іменитих місцях, бо це дорого. Кажуть, за виставку в одній із відомих галерей Києва треба заплатити 4 тисячі доларів. Для мене ця сума завелика.

Свої картини тут показують також Мадлен Франко, Антон Карюк, Олена Сіятовська та Ігор Македон.

— Это моя вторая выставка, — каже художник Антон Карюк, 27 років. — Минулого тижня у київській галереї "Порт" відкрив персональну виставку "33 самотності". Про неї домовлявся більше двох років. Мої роботи не хотіли виставляти, бо я молодий митець і досі картини ніде не показував. Виставки дуже важливі. Немає історії виставок — тебе не допускають до участі в конкурсах. Не береш участі в конкурсах — тебе не знають і не хочуть виставляти. Це замкнуте коло.

Захід тривав один день.

— Всім мешканцям під'їзду виставка сподобалася, — розповідає куратор 27-річна Євгенія Смирнова. — Пізно ввечері хтось навіть намагався занести у свою квартиру картину Антона Карюка. Ми вчасно це помітили і повернули полотно на місце.

Зараз ви читаєте новину «Виставка в під'їзді тривала один вечір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути