четвер, 15 квітня 2021 00:35

Обрали переможців фестивалю документального кіно

Обрали переможців фестивалю документального кіно
Головну нагороду міжнародного конкурсу цьогорічного кінофестивалю Docudays UA отримав фільм "Приборкання саду". Розповідає про хобі колишнього прем'єр-міністра Грузії, мільярдера Бідзіни Іванішвілі, який збирає столітні дерева вздовж узбережжя країни і переносить до власного саду. Фото: docudays.ua

По 27,9 тис. грн отримали переможці 18-го Фестивалю документального кіно про права людини "Докудейз ЮА". В міжнародному конкурсі найкращою визнали стрічку "Приборкання саду" грузинської режисерки 40-річної Саломе Джаші.

Колишній прем'єр-міністр Грузії, мільярдер 65-річний Бідзіна Іванішвілі з 2016-го збирає столітні дерева, що ростуть уздовж узбережжя.

Їх викопують і перевозять у сад можновладця, припинають залізними тросами. Для пересаджування доводиться відключати струм на вежах ліній електропередачі, прорубувати дороги через мандаринові гаї.

Більшість екранного часу займає перевезення бука вагою понад 1 тис. т. Дерево обкопують, обшивають дошками, вантажать на платформу, буксирують двома тягачами. Потім переносять на баржу, везуть морем, перекидають на пірс.

— Спостерігає за переміщенням рідкісних дерев із невеличких селищ до дендропарку. Олігарх у кадрі не з'являється, — розповідає журналіст Влад Головко, 25 років.

Місцеві противляться депортації рослин хіба кволою лайкою та журливим зітханням. Для багатьох це можливість отримати "гроші з повітря". Наприкінці картини під спів птахів, бризкотіння поливалки, дирчання газонокосарки роздивляємося дерева-довгожителі, звезені з різних куточків Грузії. Жахає, як глибоко цей процес проник у життя цілої країни.

Головну нагороду національного конкурсу отримала "Земля Івана". Режисер 38-річний Андрій Лисецький споглядає за майстром народної творчості 81-річним Іваном Приходьком із села Дударків Бориспільського району на Київщині. Малює звірів і птахів, козаків, янголят, орнаменти. Робить дерев'яні іграшки. Співає і танцює, проводить ритуали. "Моє мистецтво — це протест проти нищення української культури", — каже.

— Після виходу з любов'ю зробленого фільму наївний художник Іван Приходько мав би прокинутися знаменитим, — говорить письменник Олександр Михед, 32 роки.

Приз глядацьких симпатій дістався Елеонор Вебер із Франції. В основу картини "А ночі вже більше не буде" поклала архівні відео американських і французьких військових з Афганістану, Іраку, Сирії.

На "Докудейз ЮА" відбулося 105 кінопрем'єр. Найкращі роботи можна подивитися в онлайн-кінотеатрі фестивалю до 23 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Обрали переможців фестивалю документального кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути