середа, 06 травня 2009 19:29

Вухо Ван Ґоґа відрізав Гоген

Вухо Ван Ґоґа відрізав Гоген

— Художник Ван Ґоґ не відрізав собі вухо у нападі безумства. Це зробив його товариш Поль Гоген, — вважає дослідник Гамбурзького університету Ханс Кауфман.

В архівах поліції французького міста Арль Ханс він знайшов свідчення французького художника Поля Гогена. Той зізнався, що під час сварки відтяв вухо голландському художнику Вінсенту Ван Ґоґу.

За попередньою версією, 23 грудня 1888-го Ван Ґоґ накинувся на Гогена з бритвою. Той утік, а Ван Ґоґ відрізав собі нижню частину лівого вуха. Загорнув у ганчірку й відніс до борделю повії Рашель, наказуючи "берегти цю річ". У поліцейських нотатках, які знайшов Кауфман, ідеться про те, що художники справді посварилися. Гоген був вправним фехтувальником. Щоб зупинити друга, він рапірою відсік йому мочку, а зброю викинув у річку Рону.

— У поліції Гоген підтвердив це. Ван Ґоґ вирішив не свідчити проти приятеля, аби той не потрапив до в"язниці. Художники більше не бачилися.

Ван Ґоґ страждав від епілептичних нападів і галюцинацій, під час яких починав їсти фарбу. Він створив два автопортрети з перев"язаним вухом. Один зберігається в галереї інституту Куртальда в Лондоні. Другий перебуває у приватній колекції в американському місті Чикаго.

Зараз ви читаєте новину «Вухо Ван Ґоґа відрізав Гоген». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути