Ексклюзиви
вівторок, 24 липня 2018 00:25

Другий рік поспіль перемагає документальне кіно

Другий рік поспіль перемагає документальне кіно
Фото: Docudays UA

Найкращим фільмом національної програми IX Одеського міжнародного кінофестивалю стала документальна стрічка "Дельта" режисера Олександра Течинського, 39 років.

Фільм розповідає про побут жителів міста Вилкове Кілійського району на Одещині.

— Вилкове часто називають українською Венецією, бо розташоване в дельті Дунаю. — розповідає кінокритик 30-річний Антон Філатов. — Замість вулиць там канали. Нічого романтичного в порівнянні з італійським містом немає. Місцеві зрізають і продають очерет. Європейці використовують його для екологічного будівництва. Це важка й небезпечна праця. Човни часто перекидаються, люди тонуть. У Вилковому висока смертність. Через це місцеві дуже релігійні й забобонні. На берегах у пам'ять про загиблих будують багато капличок.

У Вилковому режисер жив дві зими.

Фільму бракує сюжету. Але візуально — це бездоганне кіно. Багато кадрів — ніби фотографії, що ожили. Найкращий момент — коли кілька хвилин показують човен, що пливе в тумані. Течинський прийшов у документалістику з фотографії. Робив репортажі для іноземних і вітчизняних видань.

Другий рік поспіль у національному конкурсі перемагає документальне кіно. Торік це був фільм Романа Бондарчука "Діксі Ленд". Українська документалістика в порівнянні з художнім кіно нині більш красномовна й винахідлива. Сучасне життя в Україні багате на цікаві сюжети. І знімати реальність — менш затратно, ніж вибудовувати з нуля новий світ, як це роблять у ігрових фільмах.

Багато футболісток хочуть вирватися з бідності

Найкращим європейським документальним фільмом стала українська стрічка "Домашні ігри" режисерки Аліси Коваленко, 30 років.

20-річна Аліна Шилова — нападаюча київського жіночого футбольного клубу. Їй обіцяють місце в збірній України. Раптово помирає її мати. Аліна кидає спортивну кар'єру, щоб виховувати 6-річного брата й 7-річну сестру.

— Хотіла зняти фільм про футболістку, яка лише починає кар'єру, — розповідає Шилова. — Свій перший фільм зняла про сестру. Вона покинула футбол і не могла адаптуватися до звичайного життя. Коли я прийшла до київського клубу, тренерка порадила звернути увагу на Аліну. Була однією з найкращих у команді, але мала складні життєві обставини. Дівчина росла в дитбудинку, її батьки були алкоголіками. Всі тіснилися в однокімнатній квартирі. За час зйомок зрозуміла, що в жіночий футбол приходять переважно з неблагополучних родин. Бо доки батьки пиячать, дітей виховує вулиця. Дівчата грають у футбол із хлопцями. Для багатьох футболісток це не просто спорт, а спосіб виживання. Хочуть вирватися з бідності. Назва "Домашні ігри" — гра слів. Одночасно це матч на своєму полі, а також сімейні драми в житті спортсменок.

Зараз ви читаєте новину «Другий рік поспіль перемагає документальне кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути