вівторок, 19 грудня 2017 00:36

"Згадую дружину. Померла від раку два роки тому"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.youtube.com
  Лідер гурту ”Антитіла” Тарас Тополя (ліворуч) записує композицію ”Не сумуй” із ветераном АТО Олександром Рожком, має позивний ”Йожик”. Боєць сам написав текст пісні
Лідер гурту ”Антитіла” Тарас Тополя (ліворуч) записує композицію ”Не сумуй” із ветераном АТО Олександром Рожком, має позивний ”Йожик”. Боєць сам написав текст пісні

Українські військові записали альбом "Пісні війни"

— Хочемо наблизити перемогу української армії на Донбасі піснями, — каже 35-річна Галина Гузьо, ініціатор проекту "Пісні війни". Українські музиканти Арсен Мірзоян, Анастасія Приходько, сестри Тельнюк та інші разом із військовими записали 15 композицій. Київська презентація альбому "Пісні війни" відбулася в "Українському домі"

— Альбом "Пісні війни" нагадує пазл. Складається з того, що війна приносить у наше життя, — каже авторка тексту пісні "Дівчата" Олена Задорожна, 33 роки.

— У ній є голос дружини, яка чекає на чоловіка. Боєць говорить про матерів. Жінки воюють на передовій. Діти сумують за батьком.

Не бачила у вірші пісні. Знайшлися люди, які це зробили. Музику написала 14-річна школярка із селища Чорнухи на Полтавщині Дарина Яковенко. У Львові показали текст і мелодію авторці проекту Галині Гузьо. Вона домовилася зі співачкою Анастасією Приходько, інструктором із тактичної медицини Дар'єю Зубенко. Характер і переконання цих жінок підходять ­пісні.

Мені кажуть, що "Дівчат" грає молодь у дворах під гітару. Військовий медик Юля зробила татуювання з рядками пісні. На одному із засідань Міністерства молоді та спорту підняли тему патріотичних пісень. Хтось сказав, що таких немає. Одразу зацитували "Дівчат". Міністерство оборони привітало моїм віршем військовослужбовиць із 8 Березня.

Командир екіпажу 16-ї окремої бригади армійської авіації Сергій Тітаренко, 33 роки, й американська співачка українського походження Аничка (справжнє ім'я Ганна Чеберенчик. — ГПУ), 40 років, записали пісню "Настане мирний час". У червні 2014-го в Слов'янську на Донеччині вертоліт Сергія збили.

Льотчик пересувається на візку. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

— Пісню присвячую своїм друзям. Доглядали мене в київському госпіталі, коли я лежав, як огірок, — каже Сергій Тітаренко. — Ася чергувала вдень. Її чоловік Тарас — уночі. Потім навпаки. Неймовірне почуття, що хтось завжди був поруч.

Хочеться передати емоції. Більшість композицій з альбому "Пісні війни" переживаєш на собі. З'являються сльози на очах, коли чую "Дівчат". Згадую покійну дружину. Була військовослужбовцем. Померла від раку два роки тому.

Реабілітацію після поранення Сергій Тітаренко проходив у США.

— Аничка, з якою виступаю сьогодні на сцені, допомагала моїй сім'ї, коли був у важкому стані. Збирала гроші на благодійних концертах. Попросила прислати вірш українською мовою про війну на Донбасі. У мене такий був тільки один — "Настане мирний час".

В університеті був "бронзовим" голосом. На "золото" й "срібло" не претендую. Аничка сказала, що співатимемо разом. Але я після трахеотомії — голосові зв'язки побиті.

Не вірив у наш дует до грудня 2016-го. Подумав — добре, що вийшла пісня. Хай Аня собі співає. Але Аничка приїхала до мене в гості на репетицію. Записали пісню за 2 години.

Колишній боєць добровольчого батальйону ОУН, львів'янин Ігор Щульц, 21 рік, пішов на війну 2015-го таємно від батьків. Отримав поранення в ногу під селом Піски на Донеччині. Галина Гузьо запросила записати пісню зі львівським репером Тарасом Гавриком.

— Моїм одноліткам пісні про війну не цікаві. Хочуть тусити в клубах на вихідних під російську попсу, — каже Ігор Шульц. — Попит на низькосортну музику з країни-агресора має зникнути. Треба створювати конкуренцію.

Наклад альбому "Пісні війни" — 5 тис. Першу тисячу дисків відправили військовим на Донбас.

Зараз ви читаєте новину «"Згадую дружину. Померла від раку два роки тому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути