Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 00:20

Завжди повертається з відрубаною рукою

Автор: twitter.com
  Роман про Першу світову війну "Вночі вся кров чорна" цього року отримав міжнародну Букерівську премію
Роман про Першу світову війну "Вночі вся кров чорна" цього року отримав міжнародну Букерівську премію

Понад 200 тис. африканців воювали за Францію в Першій світовій. Їм присвятив роман "Вночі вся кров чорна" французький письменник 55‑річний Девід Діоп. Став лауреатом міжнародної Букерівської премії 2021.

Літературну нагороду вручають у Великій Британії з 2016‑го. Відзначають найкращі перекладені англійською ­художні твори.

Дія відбувається на Західному фронті. Сенегальський солдат Альфа Ндіає втрачає в бою найкращого друга.

— Після загибелі товариша щоночі пробирається у траншеї ворога й повертається з відрубаною рукою чергового вбитого німця, — розповідає літературо­знавиця Богдана Романцова, 30 років. — Спочатку бойові побратими дивляться на ритуал із захопленням. Незабаром перестає для них бути героєм. Сприймають як чаклуна й пожирача душ.

Девід Діоп народився в Парижі 1966‑го в сім'ї француженки та сенегальця. У 5‑річному віці переїхав до столиці Сенегалу Дакара. Повернувся у Францію у 18 років. Отримав ступінь доктора наук. Нині живе в місті По. Викладає літературу XVIII ст.

Став першим французом, який отримав міжнародну Букерівську премію. "Вночі вся кров чорна" — його другий роман. Переклали 13 мовами.

На написання надихнуло мовчання прадіда. Він ніколи не розповідав рідним про досвід служби. Тому тема Першої світової цікавила письменника. За його словами, література може допомогти людям ще до того, як вони звернуться до раціональних пояснень історії.

У нас хороші перспективи щодо перекладу. Українські видавці оперативно друкують лауреатів подібних премій, а Букерівська — одна з найважливіших для світової літератури.

Грошовий приз у розмірі 1,9 млн грн порівну розділили Девід Діоп та американка Анна Мосховакіс, яка переклала твір із французької.

Зараз ви читаєте новину «Завжди повертається з відрубаною рукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути