вівторок, 06 листопада 2018 00:45

Востаннє фільм про Лесю Українку знімали 1971 року

Востаннє фільм про Лесю Українку знімали 1971 року
Нана Джанелідзе зніме байопік про Лесю Українку. Фото: nv.ua

— Леся Українка – це не запорошений портрет на шкільній стіні, а жива, пристрасна, самовіддана жінка, – каже грузинська режисерка 63-річна Нана Джанелідзе. Зніматиме біографічний фільм "Леся Українка. Узлісся" про життя поетеси.

— До прочитання сценарію знала про Лесю Українку лише те, що хворіла на туберкульоз, померла в Грузії. Почала читати її твори, листи. Вразила поема "Одержима", яку Леся Українка написала за ніч біля ліжка смертельно хворого коханого Сергія Мержинського. Це великий твір, не оцінений гідно. Ви, українці, віддалили від себе цей талант, закрили його в чавунному пам'ятнику.

Чому запропонували знімати фільм мені — не знаю. Якби українець був режисером стрічки про нашого Іллю Чавчавадзе (грузинський поет, борець за незалежність Грузії, вбитий царськими найманцями 1907-го — ГПУ), ми б, напевно, збунтувалися.

— Шукали когось зі свіжим незашореним поглядом, — каже продюсер фільму Юлія Сінькевич, 34 роки. — Хотіли, щоб фільм обов'язково зняла жінка. Розглядали режисерок з України та Грузії — країн, з якими життя Лесі Українки тісно пов'язане. Задум з'явився під час подорожі Грузією. Проїжджали повз селище Сурамі, де поетеса померла 42-річною. Стало цікаво, які фільми зняли про її життя. З'ясувалося, що їх практично немає. Останній "Іду до тебе" Миколи Мащенка вийшов 1971-го.

Фільм "Леся Українка. ­Узлісся" охопить життя поетеси з дитинства і до останньої його хвилини. Бюджет стрічки, виконавців головних ролей ще не оголосили.

Зараз ви читаєте новину «Востаннє фільм про Лесю Українку знімали 1971 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути