Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2020 06:10

Війна зникла з новин

Автор: VIMEO DIRECTORYFILMS
  Головна героїня фільму ”Забуті” режисерки Дарії Онищенко працює вчителькою в окупованому Луганську. Учнів готують до святкування 23 лютого. Один зі старшокласників цього дня вивісив український прапор на даху школи
Головна героїня фільму ”Забуті” режисерки Дарії Онищенко працює вчителькою в окупованому Луганську. Учнів готують до святкування 23 лютого. Один зі старшокласників цього дня вивісив український прапор на даху школи

Учителька української мови Ніна живе в окупованому Луганську. Вона головна героїня фільму "Забуті", який відкриє 49-й міжнародний кінофестиваль "Молодість". Пройде в Києві 22–30 серпня.

Чоловік Ніни заробляє дрібною контрабандою, за сюжетом. Андрій — її 17-річний учень. Його батьки загинули. На шкільному даху хлопець вивісив український прапор. Ніна, ризикуючи життям, заступається за Андрія. Поступово між ними зароджуються почуття. Зраджує чоловіка з підлітком. З'являється можливість переїхати у вільну Україну. Ніна вже не впевнена, що хоче залишати Андрія і Луганськ.

— Не так багато українських фільмів розповідають про окупацію Донбасу в такій формі, — каже режисерка картини Дарія Онищенко, 37 років. — Я прихильниця реалістичного кіно. Ніколи не ставлю за мету розважати глядача або прикрашати дійсність. Моя ціль — відображати почуття людей, розповідати про їхні долі.

Із 2005-го Дарія живе в німецькому Мюнхені. Там закінчила Академію кіно й телебачення.

— У травні 2014-го в мене народився син. Найщасливіший рік мого життя назавжди залишиться також одним із найстрашніших у новітній історії України. На Донбас добровольцями почали вирушати друзі. Діаспорою в Німеччині збирали допомогу для наших військових. Проводили дні українського кіно на підтримку дітей із зони конфлікту. Тоді не мала ні часу, ні бажання знімати фільм, бо не могла змиритися з новою реальністю. Хотілося робити щось конкретне й оперативне, аби просто допомогти. Ідея стрічки з'явилася після того, як у складі знімальної групи німецького телебачення побувала на Донбасі. Перекладала там інтерв'ю з переселенцями, солдатами, родинами загиблих.

В основу сценарію лягли історії реальних людей. Коли оголосили про початок роботи над стрічкою, мені почали писати українські патріоти з окупованих територій. Навіть на знімальному майданчику в нас були ті, хто побував в АТО. Головна героїня — актриса Марина Кошкіна — родом із Луганщини. "Забуті" — це спроба якось протистояти російській пропаганді. Намагання нагадати Україні, що на окупованих територіях є люди, за яких варто боротися. Фільм орієнтований на європейську публіку, яка дуже мало знає про війну на Донбасі. Вона зникла з їхніх новинних стрічок. Навіть в Україні багато хто з радістю забув би, що війна триває і продовжує руйнувати людські життя.

Важливою темою фільму "Забуті" режисерка називає ставлення до переселенців.

— Воно часто, на жаль, негативне. Але те ж саме я спостерігаю і в Німеччині щодо біженців із Сирії. Людям властиво боятися чужих, тих, хто несподівано прийшов на твою територію. Нема усвідомлення, через що цим людям довелося пройти.

Головні герої — українськомовна Ніна та російськомовний школяр Андрій — ідеалісти, які стали заручниками ситуації. Зустрілися в найважчий момент життя і зрозуміли, що їх щось єднає.

Думаю, головна героїня буде близька і зрозуміла багатьом українкам. Вона притягує чутливістю і сильними внутрішніми переконаннями. Кохає свого чоловіка, але не може достукатися до нього.

На Варшавському кінофестивалі фільм "Забуті" Дарії Онищенко відзначили спеціальним призом журі.

Зараз ви читаєте новину «Війна зникла з новин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути