пʼятниця, 24 грудня 2010 04:30

Винничук пише про чотири повстанські родини

"Мене завжди випереджають серіали, — говорить письменник Василь Шкляр, 59 років. — Коли писав роман "Чорний Ворон", по телебаченню показували однойменний російський серіал. Зараз працюю над романом "Маруся". І знову запускають багатосерійний фільм з такою назвою".

У романі автор описує повстанську боротьбу проти радянської влади у 1920-х роках минулого століття.

— Мене захопила постать молодої отаманші Марусі, яка зодягає козацьку шапку і без найменшого сумніву йде на смерть за Україну. Її уявляли здоровою, дебелою жінкою, а насправді це була 16-річна гімназистка. Трьох братів Марусі вбили. Одні кажуть, що вона теж загинула, інші — втекла за кордон. Тому як роман закінчиться, ще не знаю.

Василь Шкляр їздив на Житомирщину. Там зберігся будинок при школі, в якому жила Маруся з братами. Був у кімнаті, в якій застрелили її брата Дмитра. Розказує, що бачив у стіні сліди від куль.

Львів'янин 58-річний Юрій Винничук складає антологію 300 поетів, які загинули у першій половині ХХ ст.

— Відкриттям для мене став поет, який друкувався під псевдонімом Микола Первач, а насправді це був єврей Яков Гальперін. 1943-го його жінка знайшла собі коханця — угорського офіцера. Гальперін переховувався в квартирі онука Михайла Драгоманова. Вона вирішила відібрати у чоловіка житло. Викликала Гальперіна на зустріч, де на нього чекали німці. Розстріляли Якова.

Одночасно Винничук пише роман "Танго смерті".

— Описую чотири львівські повстанські родини — українську, польську, єврейську та німецьку. Коли їм запропонували перейти в Червону армію, відмовилися. Один з героїв був музикантом. Сидів у концтаборі, разом із іншими в'язнями склав музику "Танго смерті". Під його звуки повстанці йшли на смерть.

Київський письменник 49-річний Андрій Курков новий роман планує закінчити до вересня 2011-го. В той час у Львові відбудеться Форум видавців. Книжка поки що без назви.

— Це буде авантюрний роман у стилі Альфреда Хічкока. Дія відбувається у Львові в наш час, — розповідає. — Вийде одразу два видання, російською та українською мовою. Запитують, чи достатньо я знаю галичан. Я постійно їжджу до Львова. Друзі возять мене містом, багато з людьми говорю, фотографую найцікавіші місця. Ще п'ять — шість разів треба з'їздити і зможу закінчити.

Зараз ви читаєте новину «Винничук пише про чотири повстанські родини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути