вівторок, 22 листопада 2011 00:15

Віктор Баранов став головою Спілки письменників
13

19 листопада Віктора Баранова обрали головою Спілки письменників. Раніше він очолював київську міську організацію і був секретарем спілки
Фото: фото: Ольга Камєнєва

Нардеп від БЮТу 69-річний Володимир Яворівський більше не очолює Спілку письменників. У суботу з'їзд обрав нового голову — Віктора Баранова, 61 рік.

— Перед другим туром один депутат із БЮТу, який не читав жодного українського письменника, почав обдзвонювати делегатів з'їзду й просив підтримати Яворівського, — розповідає 61-річний Володимир Лис із Луцька. Він приїхав до Будинку художника разом із ще 330 письменниками. — Одних улещував. Казав, що друг Яворівського дасть грошей на видання книжок. Іншим погрожував. Про такі дзвінки дізнався від голови Волинської обласної організації Спілки. Потім зателефонував у інші обласні організації. Там така ж ситуація.

Місяць тому письменники намагалися переобрати Яворівського, який відбув на цій посаді два п'ятирічні терміни. Тоді ніхто з претендентів не набрав достатньої кількості голосів. За цей час у пресі було багато критики Яворівського. Писали, що він розпродав спілчанське майно, зокрема поліклініку для лікування очей.

— Як Спілка може утримувати поліклініку, де медичний персонал перевищує 100 чоловік? — говорить нардеп-"нунсівець" Михайло Косів, 76 років. — Тому створили спільне підприємство з приватною клінікою — ми надали приміщення, а вони фінансують. Проти Яворівського нагнітають велику кількість брехні. Але він міг захистити Спілку як народний депутат.

Делегати роздягаються у підвальному гардеробі та розсідаються у залі. Усміхаються та вітаються кланяючись — усі знають одне одного. Голова лічильної комісії 65-річний Анатолій Крим піднімається до трибуни. Вона стоїть на сцені під портретом Тараса Шевченка:

— Сьогодні єдине питання — вибори голови Спілки. Ми вирішили, що треба розпочати з голосування, хоча кандидати просили по 5 хвилин. Але вони все сказали на першій частині з'їзду.

— Хто вас на це уповноважував? — кричать із зали. — Дайте їм 5 хвилин!

Але більшість підтримує Анатолія Крима. Він командує: делегатам треба отримати у холі бюлетені, проголосувати та вкинути їх в одну з двох прозорих урн.

— Можуть бути фальсифікації на користь Яворівського, — говорить письменник із Харкова 56-річний Анатолій Стожук. Він стоїть біля крісел, спирається плечем на стіну. — Але я не хотів би щось говорити про нього. Ви спитайте в Романа Іваничука. Він Яворівського викохав із 20 років. А потім зрозумів, що той — брехун.

Іваничук не хоче розмовляти ні про Спілку, ні про її голову.

— Баранова підтримує Ганна Герман (радниця президента. — "ГПУ"), — каже один із київських поетів. Імені просить не вказувати. — Зараз про це ще не говорять, але завтра всі дізнаються. Влада хоче прибрати Спілку до своїх рук. Їм не потрібен керівник, який входить до опозиції. Баранов уже говорив, що Будинок письменників на Банковій можна було б продати (особняк XIX ст. напроти Адміністрації президента. — "ГПУ"). Натомість купити менше приміщення не в такому престижному районі. Тепер його слова можуть стати реальністю. Раніше гроші, отримані від оренди спілчанських приміщень, Яворівський виділяв на потреби БЮТу. Тепер вони йтимуть у "Регіони".

Володимир Яворівський вкидає бюлетень та їде зі з'їзду. На запитання не відповідає. Лічильна комісія півтори години рахує бюлетені. На сцені висипають їх на стіл. Охорона нікого не пускає. У повній тиші оголошують, що Баранов набрав 171 голос, Яворівський — 144, а 17 письменників проголосували проти обох.

— Дякую всім. Хто голосував за мене та проти, — підіймається до сцени Баранов і нахиляється над мікрофоном на столі. — Всі ці розмови, що я заодно з владою, — дурниці.

Пропонує обрати Яворівського до складу правління.

— Навіщо? — вигукують у залі.

— А що ж його, закопати тепер? — говорить один із письменників.

Вирішують повернути до спілки Галину Тарасюк, яку виключили 2009 року через конфлікт із Яворівським. Хочуть запропонувати Ліні Костенко поновити своє членство. Забороняють продавати чи передавати в оренду Будинок письменників.

"Жадану, Карпі, Андруховичу запропонуємо повернутися"

— У Спілку письменників треба повернути літературу і демократію, — каже про свої плани її новообраний голова Віктор Баранов. — Потрібна прозорість у фінансово-господарській діяльності. Спілка має виконувати основне призначення — дати письменникам можливість надрукуватися. Видавництво "Український письменник" величезні площі здає в оренду. На них треті фірми заробляють 3 мільйони гривень на рік. Якби хоч третину грошей спрямувати на підтримку видавництва, то воно друкувало б не 7–12 книжок на рік, а 15 на місяць.

Як працюватимете з молодими авторами?

— Збираємося створити літературну агенцію, яка пропагуватиме сучасне українське слово. На веб-сайтах розмістимо інформацію про новинки, творчі зустрічі, презентації. Займатимемося інтеграцією молодіжної літератури в європейські і світові гранти. Так зможемо повернути письменника у суспільне середовище. Наросло ціле покоління авторів, для яких спілка — нерідний дім. Сергій Жадан, Ірена Карпа, Юрій Андрухович змогли реалізуватися поза спілкою. Ми запропонуємо їм повернутися. Своїм авторитетом вони підпиратимуть авторитет організації.

Перед перемогою були якісь знаки, сни?

— Останній раз віщий сон бачив перед перемогою Ющенка. Цього разу нічого не снилося. Ліг спати о пів на другу.

Стосунки з Яворівським змінилися?

— З ним у мене завжди були гарні стосунки. Він давав мені рекомендацію, коли я вступав у спілку. Але після першого туру виборів усе змінилося. Він включив свій "лайномет" і почав поливати мене брудом. Дістав із моєї особової справи заяву радянських часів, у якій я писав, що зобов'язуюся словом комуніста служити Вітчизні. Почав мені цим докоряти. Такого я не чекав.

 

Видав 15 книжок

Віктор Баранов народився  14 жовтня 1950 року у селі Кривуші Кременчуцького району Полтавщини. Навчався на філолога в університеті Шевченка. Починав у комсомолі. З 1983 року був секретарем Спілки письменників. Головний редактор літературного журналу "Київ".

Видав 15 книжок поезії та прози. Серед них збірка віршів "Хата синьоока". Його вірші покладені на музику. Пісні "Бальзам цілющий тихих рук твоїх" та "Побудь зі мною ще" співає Ірина Шинкарук.

2008-го вийшла збірка Баранова із трьох романів: "Не вір, не бійся, не проси", "Притула" та "Смерть по-білому".

 

Зараз ви читаєте новину «Віктор Баранов став головою Спілки письменників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути