пʼятниця, 30 серпня 2019 05:46

Виконають мелодії, зібрані Лесею Українкою

Виконають мелодії, зібрані Лесею Українкою
karabas.live

"Лісова пісня" — це 75 хвилин неймовірної битви хаосу й гармонії, експресивна зустріч кохання та страждання. У сюїті піаністка Катерина Зяблюк талановито охоплює велике коло жанрів від авангарду та джазу до етно-медитацій і це робить твір надзвичайною подією в українській музиці", — пише музичний критик Ігор Панасов, 44 роки.

14 вересня у київському закладі "32 Джаз клуб" 19-річна Катерина Зяблюк разом з українськими та польськими музикантами зіграє музику драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня". Твір має додаток — список мелодій, які виконує один із головних героїв — Лукаш. Увесь музичний матеріал Леся Українка назбирала в Поліссі.

— Моя бабуся була етнологом, — розповідає Катерина Зяблюк в інтерв'ю Ігореві Панасову. — У неї на диктофоні зафіксовано багато обрядів, звичаїв, пісень. Частку цього матеріалу я обробила — той, що пов'язаний із Поліссям насамперед. Адже саме музика цього регіону стала базовою для "Лісової пісні". І після цього я перечитала драму-феєрію Лесі Українки вже іншими очима.

У сопілкаря Лукаша є 24 мелодії, пронумеровані в поемі. Й усі їх я використовую саме в ті моменти, коли ці композиції з'являються за сюжетом.

До цього я займалася джазом, вчилася гри на фортепіано. І лише останні три роки народна музика стала частиною мого життя. Але я робила це не з нуля, бо в мене були спогади про бабусю. Десь усередині мене ця музика лунала й раніше, тому що я її чула в дитинстві.

"Лісова пісня" для мене насамперед це історія боротьби, глобального конфлікту двох світів — міфічного та реального з його побутовими питаннями і жорстокими обставинами. Мавка — чисте кохання, часом наївне. І зустріч цього світу з простою людиною Лукашем — новий досвід як для неї, так і для нього.

Це те ж саме, що й боротьба між альтруїзмом і меркантильністю, принциповістю та безпринципністю нашого часу. Це конфлікт двох речей, які обидві мають існувати й утримувати таким чином баланс у світі.

Сьогодні у світі є брак якісного та суттєвого, переважає боротьба за першість, популярність. Часто ця популярність складається з повітря, в ній немає наповненості. А люди, які роблять речі, що варті уваги, залишаються осторонь цього процесу.

Зараз ви читаєте новину «Виконають мелодії, зібрані Лесею Українкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути