Ексклюзиви
вівторок, 18 липня 2017 00:15

В Одесі увосьме відкрився Міжнародний кінофестиваль
2

Російський сатирик, колишній одесит Михайло Жванецький (на фото другий праворуч) на відкриття Одеського кінофестивалю прилетів із Москви з дружиною Наталією Суровою
Фото: www.unian.net
16 липня на Потьомкінських сходах в Одесі показують один з останніх німих французьких фільмів ”Дамське щастя”. 1930-го його зняли за романом Еміля Золя

100 фільмів у 12 програмах покажуть на VIII Одеському міжнародному кінофестивалі. 13 липня церемонія відкриття відбулась в театрі опери.

— Две девушки пытались пройти на красную дорожку. Дошли до середины, охранник тут как тут. Только для звезд. Они все, наверное, известные. Но я никого не знаю. Это невесело, мы только наблюдаем, как они ходят, — каже чорноволоса жінка в яскравій сукні. Стоїть навшпиньки позаду натовпу і спирається на плече чоловіку.

Близько двох сотень одеситів обступили червону доріжку біля входу до театру.

— Встречайте главного человека украинского кино! — оголошує ведучий церемонії Олег ­Панюта.

— Хотя бы фамилию сказал, — каже літня жінка.

— Филипп Ильенко — глава Держкино, с супругой, — про­довжує після паузи Панюта. Серед натовпу лунають мляві оплески.

Держагентство з питань кіно на організацію цьогорічного Одеського кінофестивалю виділило 1 млн грн.

До червоної доріжки вишикувалася черга з гостей у вечірніх сукнях і костюмах. Частину підвозять до середини ­автомобілями.

— Это деление людей на белых и полубелых. Красивые люди стоят в очереди, а их останавливают, потому что какие-то на машинах подъезжают, — каже одеситка 45-річна Лариса. — Коли бігла сюди, зіткнулася з однією жінкою у золотій сукні. У неї найкрасивіший наряд, але я її не знаю. Впізнала тільки Бориса Барського з "Маски-шоу". Він був зіркою ще за радянської влади, а який простий. Простояв у черзі, а не під'їжджав. Стала ще більше його поважати. А ті, напевно, більше заплатили.

Театральний режисер 59-річний Сергій Проскурня цілує Римму Зюбіну в плече і мовчки відходить. На акторці довга темна зелена сукня з відкритими плечима.

— А це вже за гроші! І гроші — мені, — каже йому навздогін чоловік Зюбіної, художній керівник театру імені Івана Франка Стані­слав Мойсеєв, 58 років.

— Мій модельєр Микола Кічкарь приніс цю сукню о пів на шосту ранку. Пошив її за ніч. Позавчора зробив іншу, але йому не подобалося. На фестивалі у Карлових Варах (на 52-му Міжнародному кінофестивалі в чеських Карлових Варах приз за найкращу режисуру отримала словацько-українська стрічка "Межа". Римма Зюбіна зіграла в ній дружину закарпатського контрабандиста. — ГПУ) фантастична сукня Олени Даць мала величезний успіх. Тепер усі знають, що в Україні найкрасивіші жінки і найталановитіші модельєри, — каже Римма Зюбіна, 46 років.

Торік за роль італійської заробітчанки у фільмі "Гніздо горлиці" отримала нагороду за найкращу жіночу роль національної кінопроемії, на Одеському кінофестивал картину назвали найкращою серед українськихі. Цьогоріч акторка — в журі міжнародного конкурсу.

— Кілька днів тому возила стрічку до Слов'янська. З фільмом були у США, Італії, Нідерландах, Фінляндії, Швеції. Нашу історію дуже добре сприймали, бо проблема трудової міграції нікого не дивує. Поляки їдуть в Англію, італійці — в Америку, сирійці тікають по всьому світу. Наш італійський актор Мауро Чіпріані розповів, що в його друзів працюють українки. Після фільму тепер іншими очима дивиться на цих жінок, — ­продовжує Римма Зюбіна. — Фільм змінив моє життя. Побачила світ і почала розуміти, що не помилилася у виборі професії.

— Мне хочется, чтобы режиссеры обратили внимание на одесситок. Они такие красивые, рано становятся молодыми, — говорить зі сцени сатирик Михайло Жванецький, 83 роки. Він родом з Одеси, багато років живе у Росії.

— Хотелось бы, чтобы режиссеры обратили внимание на жизнь одесского регионального парламента. У нас есть потрясающие сюжеты. Некоторые депутаты достойны "Оскара" за лучшую мужскую роль, — жартує голова Одеської облради 42-річний Анатолій Урбанський.

Відкриває фестиваль французько-бельгійська комедія "Щоб бути впевненим" режисерки Карін Тардьє, 44 роки. За сюжетом, 45-річний сапер дізнається, що його виховував нерідний батько. Мати завагітніла від малознайомого чоловіка на вечірці політичних активістів. Сам закохується в лікарку, яка може виявитися його сестрою.

— Нужны какие-то специальные пригласительные. Давайте покажем охраннику наши фото з красной дорожки. Мы же не село какое-то, — каже білявка у блакитній сукні з глибоким декольте та срібною вишивкою на поясі перед входом у Сад скульптур.

Тут у тисняві тупцюють близько сотні гостей. На гала-вечірку з нагоди відкриття пускають не всіх гостей церемонії. Дехто сперечається з охоронцями або телефонує знайомим. За півгодини деякі розчаровано йдуть.

Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме до 22 липня.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі увосьме відкрився Міжнародний кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути