Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 06:05

У Національній опері відновлять постановку "Фауста"

Автор: фото надане Анною Іпатієвою
  Маски демонів для постановки ”Фауста” в Національній опері України виготовив художник Віктор Гукайло
Маски демонів для постановки ”Фауста” в Національній опері України виготовив художник Віктор Гукайло

У київському оперному театрі готують до показу осучаснену версію опери "Фауст". 1859-го її написав французький композитор Шарль Гуно за мотивами трагедії німецького класика Йоґанна Ґете.

Диявол-Мефістофель уклав парі з Богом. Має заволодіти душею професора Фауста, який мріє подарувати людству вічне життя. Господь вважає віру й моральність Фауста непохитною, дозволяє сатані спокушати вченого. Професор хоче повернути молодість. Укладає угоду з дияволом. Мефістофель знайомить його з цнотливою Маргаритою. Фауст проводить із нею ніч і кидає. За якийсь час дізнається, що Маргарита чекає на страту за вбивство доньки, яку народила від нього. Приходить до коханої, пропонує втечу. Вона відмовляється служити силам зла і йде на смерть. Господь рятує її душу від мук пекла, за сюжетом.

— Зовні професора Фауста зробили схожим на засновника американської корпорації "Еппл" Стіва Джобса. Він — у джинсах і светрі, — розповідає режисер Микола Третяк, 50 років. — Фауст — людина, яка в житті досягла всього, чого прагнула. Коли Мефістофель пропонує варіанти, щоби спокусити науковця: багатство, владу тощо — той чіпляється лише за молодість і кохання. Підписують договір на смартфоні. Боротьба між злом і добром відбувається всередині кожного з нас. І важливо, що перемагає в даний момент. Фаусту важко пожертвувати Маргаритою. Та Мефістофель його не відпускає, оскільки контракт підписаний.

У Національній опері України "Фауста" 10 років тому вже ставив італієць Маріо Кораді.

— Тоді використали сучасні декорації й одяг, — продовжує Микола Третяк. — Зараз переглянули костюми — вони нецікаві. Артисти наче не перевдягнулися з вулиці. Художник Анна Іпатієва запропонувала неформальний стиль. Довгі темні готичні костюми з мереживом, гільзи замість ґудзиків. Персонажі вийшли яскраві. Маргарита буде в білому вбранні. Колір підкреслює, що вона відмовилась бути в диявольській челяді. Фауст міг обрати будь-яку жінку. Однак Мефістофель знайшов саме ту, на кого він зреагує, — чисту.

На відміну від класичної опери, наша Маргарита не вбиває доньку. Дитину забирають сили зла. А головна героїня йде на смерть, щоби врятувати душу Фауста. Мефістофель програв поєдинок із Господом. Фауст теж залишився ні з чим. Але відчув, що таке справжнє кохання. Хочемо показати, що у світі найбільшу роль грає любов. Тільки в ній є момент самопожертви заради порятунку близької людини. Це не лише кохання до жінки. На вчинок може покликати любов до родини, дитини, до Батьківщини.

Прем'єра "Фауста" в Національній опері України відбудеться 18 листопада.

Зараз ви читаєте новину «У Національній опері відновлять постановку "Фауста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути