понеділок, 28 вересня 2009 18:28

Ющенко купив "Кобзар" з ілюстраціями Василя Седляра

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Лише шість малюнків Василя Седляра лишилися в Україні. За манерою вони схожі на роботи французького художника Матісса
Лише шість малюнків Василя Седляра лишилися в Україні. За манерою вони схожі на роботи французького художника Матісса

Столичні видавництва "Дух і Літера" й "Оранта" видали 1000 примірників "Кобзаря" з ілюстраціями Василя Седляра. Художника розстріляли 1937-го за ці малюнки.

— У першому виданні "Кобзаря" були чорно-білі ілюстрації, — розповідає головний редактор видавництва "Дух і Літера" Леонід Фінберг, 61 рік. — Книжка вийшла 1931-го. За два роки її перевидали. У ній було 62 ілюстрації Седляра, з них — 18 кольорових. Василя Седляра доставили до київської тюрми Народного комісаріату внутрішніх справ. Згодом його розстріляли. Редакторів, які працювали над книгою, заслали на Соловки. Книжки вилучили з усіх бібліотек і спалили.

В Україні лишилися лише шість малюнків Седляра. У запасниках художнього музею зберігаються п"ять його ескізів і один кольоровий малюнок до Шевченкового заповіту, який зберігався в Третьяковській галереї. 1965-го мистецтвознавець Дмитро Горбачов, 72 роки, повернув його в Україну.

— Манерою Седляр схожий на французького художника Матісса, — запевняє він. — Його ілюстрації найкращі з-поміж тих, що існують. Обличчя на ілюстраціях витягнуті, нагадують ікони. Ілюстрації до творів Шевченка фігурували у справі Седляра. Я думаю, його розстріляли саме за ці малюнки.

Жулинський був у захваті. Але грошей на видання не могли знайти

У радянські часи роботи полили кислотою, щоб змити частину фарби. Тепер важко зрозуміти, що на них зображено. Мистецтвознавець Артур Рудзицький купив "Кобзар" з ілюстраціями Седляра 15 років тому в Москві. Тоді й загорівся бажанням видати таку книгу.

— Мій дід — Олександр Гер — редагував "Кобзар" 1931 року, — каже. — За це його репресували. В Україні всі чули про Седляра, але ніхто не бачив його робіт. Коли вперше показав "Кобзаря" Миколі Жулинському (директор інституту літератури. — "ГПУ"), він був у захваті. Але грошей на видання довго не могли знайти.

"Кобзар" коштує 250 грн.

У видавництва "Дух і Літера" грошей на книжку бракувало. Леонід Фінберг попросив допомоги в Павла Сачека з видавництва "Оранта". На львівському форумі видавців один примірник книжки придбав президент Віктор Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко купив "Кобзар" з ілюстраціями Василя Седляра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути