вівторок, 17 вересня 2013 06:15

Юрій Луценко тричі прочитав роман "Століття Якова"

— Якщо прийде Кличко, показуйте йому тільки книжки Марії Матіос, а Яценюку давайте історичні, але грубі і в гарних обкладинках, — літній чоловік у чорній вишиванці 13 вересня каже двом продавцям у наметі на подвір'ї львівського Палацу мистецтв. — Мер Садовий он учора стос дитячих книжок купив у сусідів, бо дівчата йому в руки всунули й усміхалися.

З 12 по 15 вересня у Львові пройшов ХХ Форум видавців. У Палаці мистецтв на вул. Коперніка, 17 захід проводять із 1996 року. На ювілейний ярмарок дві сотні видавців привезли понад 100 тис. книжок. З 10 вересня почалися презентації, зустрічі, автограф-сесії, концерти. Загалом було понад 800 заходів.

— На форум треба йти з чітким списком потрібних авторів. Інакше додому принесеш купу макулатури, яку можна почитати і в бібліотеці, — розповідає львів'янка 26-річна Юлія Токар.

На ярмарок прийшла з матір'ю Раїсою Токар, 51 рік. Зустрічаємося опівдні біля входу.

— У нас цього року культурна програма — лекції та автограф-сесії. Ну й купимо пару новинок, — говорить Раїса Михайлівна.

Її світле волосся скручене у вузол. Працює бухгалтером у приватній будівельній фірмі, донька — менеджер із туризму. У касі купують разові квитки за 10 грн. Протискуються крізь натовп усередину. За день форум відвідують близько 10 тис. гостей.

Деякі розкладки на вулиці порожні. Напередодні всю ніч лив дощ. Вода позатікала під намети, картонні ящики з книжками намокли.

— Ну это ж надо, теперь придется за полцены отдать, — високий чоловік розкладає вологі видання на розкладачки.

У металевій клітці посеред подвір'я лузають насіння двоє чоловіків у спортивних костюмах. Це — актори мистецького проекту "Жлобологія", який презентували у перший день форуму.

— Ей, дєвчушка, падайді-ка, сємками угощу, — чоловік тягне руки крізь ґрати до Юлії.

Та сміється, фотографує його. Поряд купує календар із картинами художників-"жлобів" за 100 грн.

На першому поверсі у видавництві "Старого Лева" Токарі вибирають дитячі твори "Читання для реготання" британця Джеремі Стронга. У серії дев'ять книжок.

— 10-річна племінниця обожнює його роман "Гармидер у школі", просила на день народження подарувати всі книжки, — пояснює Юлія.

За серію віддає 276 грн.

О 14.00 на першому поверсі починають штовхатися. У супроводі невисокого охоронця в цивільному та журналістів із телекамерами заходить лідер парламентської фракції "Батьківщина" 39-річний Арсеній Яценюк. На форумі проводить близько 1 год. — переважно біля свого стенда "Відкрий Україну". Його книжку "Банківська таємниця часів помаранчевої революції" роздають безкоштовно.

О 15.00 Юлія та Раїса Михайлівна — поблизу видавництва "Клубу сімейного дозвілля". За 10 хв. там з'являється письменниця Люко Дашвар. Це творчий псевдонім 59-річної Ірини Чернової. Торік вона отримала відзнаку "Золотий письменник України" від літературного конкурсу "Коронація слова". Наклади її книжок перевищили 100 тис. примірників.

Біля стенда тиснуться півсотні шанувальників. Троє продавців не встигають віддавати нове видання "На запах м'яса" за 36 грн. Забувають про здачу.

Люко Дашвар, не дивлячись на Раїсу Михайлівну, запитує, кому підписувати. Ставить автограф і бере наступну книжку.

— Торік вона написала: "Натхнення і наснаги" на романі "Гоцик". А цього року, видно, втомилася, лише ручкою черкнула, — каже Раїса Михайлівна.

Мати з донькою поспішають у Театр юного глядача на вул. Гнатюка, 11. Це за 7 хв. від Палацу мистецтв. Там зустріч із письменницею та художницею з Німеччини 82-річною Еммою Андієвською. Вона — автор 27 поетичних збірок, п'яти книжок короткої прози, трьох романів та понад 9 тис. картин.

— Сплю 2 години на добу, а працюю по 18, — розповідає письменниця у чорних брюках, білій блузці. Має високу чорну шапку, обшиту бісером. На сцені виставлені її картини та два десятки видань. — Люди по своїй натурі ліниві. І від того всі їхні біди. У мене нема прибиральниці, а штори на 4-метрову висоту вішаю сама.

За 1,5 год. зустріч завершується. Андієвська повертається у готель "Леополіс". Наступного дня летить у Мюнхен.

— Чому всі геніальні письменники живуть поза Україною? У Емми феноменальна пам'ять і гострий розум. А в нас вона відома кільком сотням інтелектуалів, — тримає книжку "Герострати" Раїса Токар.

Твір про ідею Бога Андієвська написала 21-річною.

Токарі повертаються до Палацу мистецтв. На третьому поверсі Юлія зупиняється. На стенді видавництва "Майстер-клас" виставили книжку "Був собі пес" із малюнками з мультфільму.

— Так приблизно всі реагують, — сміється 27-річна Аліна Мехед, менеджер видавництва. — Книжка Едуарда Назарова у нас другий рік б'є рекорди продаж. Це український мультик, що нікого не залишає байдужим.

Юлія купує три примірники — собі і на подарунок друзям. Віддає 90 грн.

У луцькому видавництві "Твердиня" Раїса Токар обирає три книжки волинського письменника 63-річного Володимира Лиса. Просить автора підписати.

— Сьогодні почув найприємнішу рецензію на свої твори, — письменник виводить побажання щастя та здоров'я на новому виданні "Соло для Соломії". — Юрій Луценко сказав, що тричі прочитав "Століття Якова".

Участь у форумі бере інтернет-магазин ліцензійних електронних книжок "БукЛенд". У них можна безкоштовно скачати понад 250 творів українських класиків.

— Того самого "Миротворця" Любка Дереша — за 18 гривень, — каже менеджер компанії Олексій Авраменко, 25 років. — Якщо дві новинки — 30 гривень. Скоро увесь світ читатиме книжки в такому форматі, папір — минуле століття. Хоча тут купив дві. Вони ще не скоро з'являться в інтернет-магазинах.

Найпопулярніше видання, що скачали за останній місяць в онлайн-магазині — посібник для батьків педіатра Євгена Комаровського "Здоров'я дитини".

Навпроти у видавництві "Піраміда" жінки купують за 33 грн останній роман Марії Матіос "Черевички Божої Матері". Це історія життя і боротьби Іванки Борсук під час війни на буковинських землях. За три дні форуму письменниця й нардеп роздали майже півтисячі автографів.

— Розтратили на двох 700 гривень, — додає Раїса Токар. — У звичайний час тратимо стільки на книжки за півроку.

Юлія іде на акустичний концерт російської поетеси та рок-співачки Умки у кав'ярню "Дзиґа".

1800 сторінок має найтовстіша книжка Форуму видавців. Це ілюстровані "Видатні постаті України". Видавництво — Міжрегіональна академія управління персоналом. Книжку продають за 3 тис. грн.

Дружина шостого президента Польщі Леха Валенси 64-річна Данута презентувала український переклад автобіографічної книжки "Мрії і таємниці" — про особисте життя екс-президента та вісьмох їхніх дітей. У Польщі це видання стало бестселером. "Він ніколи не дарував мені квітів, не гуляв із дітьми, проміняв родину на політику", — пише авторка. 300 примірників по 83 грн розкупили за годину.

Британський дитячий письменник 63-річний Джеремі Стронґ після форуму вирішив написати про українську малечу.

— Зустріч з українськими дітьми стала найяскравішою з усіх, що були у мене, — каже Стронґ. — За три дні дізнався стільки цікавого, що вистачить на книжку.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Луценко тричі прочитав роман "Століття Якова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути