середа, 04 квітня 2007 17:15

Юлія Тимошенко убила змія на картині Іллі Панька

Чернігівський художник Ілля Паньок, який зараз живе у Харкові, намалював Юлію Тимошенко в образі Георгія-змієборця на триптиху "Священний поєдинок".

Розмір центрального полотна — 3 на 4 м. На ньому зображена лідер БЮТу Юлія Тимошенко верхи на білому коні. Вона встромляє меч українського гетьмана Петра Сагайдачного в горло змієві. Тимошенко в скіфських латах та із золотою прикрасою скіфських царів на шиї — пектораллю. Поряд висять картини меншого розміру. На лівій зображені архангели Михаїл і Гавриїл. На правій — жінка з дитиною.

— Політиків я ніколи не малював, — каже художник у своїй майстерні на вулиці Громадянській у центрі Харкова. У величезній кімнаті кілька стільців та старий музичний центр. — Малював Папу Римського, — показує на полотна, що стоять уздовж стіни. —  Картину замовляли, але я залишив її собі. Ось козак Мамай.  Портретів дітей замовники чомусь не захотіли брати. А вони милі, правда?

Більше 200 своїх полотен Паньок продав у приватні колекції Австралії, Німеччини, Японії, навіть у ПАР.

— Малював на замовлення політиків. Дехто й досі 300 доларів гонорару не доплатив. Та Бог їм суддя. Я хотів розкрити образ Юрія Змієборця, — підходить до картини "Священний поєдинок". — Намалював коня і питав у друзів та замовників — кого на нього посадити? Усі сказали: "Юлю!". Варіантів не було.

Ілля Паньок — позапартійний. Із Тимошенко ніколи не зустрічався.

— На виборах голосував за Юлю, — зізнається. — Але коли її призначили віце-прем"єром, навіть обурювався. У голові не поміщалося, як жінка може керувати урядом. Це ж аномалія! Із часом зрозумів, що жінка може справлятися і з серйозними речами.

"Священний поєдинок" художник створював рік. Обличчя лідера БЮТ змальовував з агітаційних плакатів. А її фігуру — з дружини Марії.

— Мені жінка для всіх картин позує, — зізнається. — А дітей пишу з наших доньок — 16-річної Соломії та 5-річної Софії.

Картина була готова торік 23 листопада. Та виставити її у Харкові художник не зміг. У жодній харківській галереї таке велике полотно не поміщалося.

— Хоча відгуки про картину були дуже позитивні. "Регіонали" приходили, фотографувалися з Юлею. Я запрошував і БЮТівців. Та вони думали, що я роблю це заради грошей.

"Регіонали" приходили, фотографувалися з Юлею

Паньок повіз полотно в Український дім до столиці. Там його показували до 14 березня.

— Щодня приходили 500 відвідувачів, — хвалиться. — Але мені не дали поставити перед Українським домом великий банер. Бо на картині зображена Тимошенко.

Художник стверджує, що на олійні фарби, якими малював Тимошенко, полотно й пензлики витратив 50 тис. грн. Але продавати картину не буде.

— Із часом такі речі тільки дорожчають. Я її ціну навіть сказати не можу. Бо не виміряти, скільки я в неї вклав праці й таланту.

Цього року Ілля хотів повезти картину на художню виставку Венеціанське бієнале в Італії.

— Але у Мінкульті мені сказали: "Мы лучше знаем, кто поедет". Для мене це була супердикість. Зробили лавочку із сучасного мистецтва!

Тому 25 квітня Ілля Паньок повезе картину "Священний поєдинок" до Львова.

— А потім — до Москви, — запевняє. — У мене комплексів нема.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко убила змія на картині Іллі Панька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути