пʼятниця, 01 грудня 2017 05:50

"Українців убивали навмисно, знищували за етнічними ознаками"

"Українців убивали навмисно, знищували за етнічними ознаками"
"Українців убивали навмисно, знищували за етнічними ознаками". Фото - kinorob.com

У фільмі про Голодомор не показуватимуть смертей людей

Одним із перших європейців, який розповів світові про Голодомор в Україні 1932–1933 років, був валлієць Гарет Джонс. Свої репортажі друкував у британській та американській пресі. Загинув у 29 років, перебуваючи із завданням у Маньчжурії. За однією з версій, Джонса вбив агент НКВД.

Узимку в Києві польська режисерка 69-річна Агнєшка Голланд розпочне зйомки фільму "Гарет Джонс".

Сценарій написала американська письменниця українського походження Андреа Халупа.

— Хочу показати людину, яка не народилася героєм, — розповідає Агнєшка Голланд. — Проте має настільки сильне почуття справедливості, що не погоджується на компроміси з правдою. Голод покажемо з документальною точністю. І водночас — очима цього молодого чоловіка, який несподівано для себе відкрив суть зла. Гарет Джонс підозрював, що відбувається щось погане. Та навіть не міг уявити масштабів усього злочину, міри людського терпіння. Він умить опиняється в суцільному кошмарі. Не може повірити, що це з ним відбувається насправді.

Головного героя зіграє американський актор 25-річний Джек Рейнор.

— Довідалася про Голодомор 1932–1933 років ще в дитинстві, — продовжує Агнєшка Голланд. — Наприкінці 1950-х польська інтелігенція говорила, що це був злочин Москви. Його розмах зрозуміла, коли почала цікавитися історією СРСР і сталінського авторитаризму. Українців убивали навмисно, їх знищували за етнічними ознаками. Причини навіть зараз до кінця не збагну. Так ніде й не знайшла в книжках, що це насправді було: холодний розрахунок, цинічний план чи якась фатальна помилка.

Поєднання страшного українського досвіду з цинічною байдужістю і обдуренням світу видається актуальною темою. Досі не звільнилися від такого типу поведінки політиків і ЗМІ. Це стосується, зокрема, справи ув'язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова. Світ наче змовився не помічати злочинів російської влади.

"Гарет Джонс" буде спільною стрічкою України, Польщі, Німеччини, Бельгії та Шотландії. Держкіно виділило на створення фільму майже 26 млн грн.

— Після канадської картини "Гіркі жнива" Джорджа Менделюка це — друга спроба розповісти світові про трагедію українського Голодомору за допомогою художнього кіно, — каже журналістка, член Громадської ради при Держкіно Олеся Анастасьєва, 36 років. — ­Аг­нєшка Голланд розкаже історію з незвичного ракурсу. У центрі — персона британського журналіста, а не жахливі картинки помираючого українського села. Через погляд зовні наша трагедія стане більш зрозуміла світу. Європейці зможуть подивитися на Голодомор очима своїх співвітчизників — і режисера, і головного героя.

Загальний бюджет картини "Гарет Джонс" — 262 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Українців убивали навмисно, знищували за етнічними ознаками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути