вівторок, 28 березня 2017 00:05

Україна заохочуватиме іноземних кіношників

Україна заохочуватиме іноземних кіношників
Закон уперше дозволяє виробникам кіно- і телепродукції запобігати її незаконній трансляції Фото: Еспресо.TV

— Заборонили російські фільми та серіали, бо виготовлені в країні-агресорі. Водночас треба знайти способи підтримки українського кіно, — каже голова парламентського комітету з питань культури і духовності 48-річний Микола КНЯЖИЦЬКИЙ. Представляє фракцію "Народний фронт".

23 березня Верховна Рада ухвалила закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні". Він сприятиме боротьбі з піратством в інтернеті. А державне фінансування повнометражних фільмів зросте з половини бюджету картини до 80%.

— Закон уперше дозволяє виробникам кіно- і телепродукції запобігати її незаконній трансляції. Також підтримує спільне з іншими країнами виробництво кіно. Вони зможуть отримати назад частину сплачених тут податків. Якщо, звісно, ці фільми чи серіали позитивно розповідають про Україну. Це — поширена практика у світі. Наприклад, уряд іспанської Каталонії виділив півтора мільйона євро голлівудському режисеру Вуді Аллену для зйомок у своїй столиці Барселоні, — говорить Княжицький.

— Закон дає шанс достойного фінансування. Щоб він запрацював, потрібно мінімум рік, — вважає режисер і продюсер Олена Фетісова, 52 роки. — Це покращить міжнародний імідж України. Позитивно, що повертатимуть кошти тим, хто зніматиме фільми на нашій території. Така схема працює в більшості європейських країн. Зокрема, у Чехії, Румунії.

Інтернет-піратство — це крадіжка. Коли вийшла у прокат моя стрічка "Параджанов", очікували великих надходжень. Це був спільний проект України з Грузією, Вір­менією та Францією. Після першого сеансу в прокаті фільм з'явився в мережі. Його скачали майже 300 тисяч разів. Ці люди ­зекономили на квитках. Гроші не потрапили до знімальної групи. І не пішли на розвиток українського кіно.

Зараз ви читаєте новину «Україна заохочуватиме іноземних кіношників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути