пʼятниця, 18 грудня 2015 00:30

"Україна сама про себе не говорить"

"Україна сама про себе не говорить"
Фото: life.pravda.com.ua

— Ця війна іде за те, хто продасть світу правдивішу й переконливішу історію. І ми її навіть не починали варити. Всі ці 24 роки незалежності Україна не говорить сама про себе, — каже письменниця Оксана Забужко. 10 грудня вона зустрілася з читачами в Києві в рамках проекту "Бізнес-кредо". На виступ принесла французьку розмальовку для дітей. На ній зображена карта Європи з культурними пам'ятками різних країн.

— Тут Ейфелева вежа — показує карту Оксана Стефанівна. — Зрозуміло, бачить французьке дитятко, це — Франція. Трошки південніше італійський "чобіток" — на ньому Пізанська вежа. Трошки північніше — Колізей, далі великий і красивий млин, це Голландія. Поруч стирчить велика Берлінська телевежа. А ось тут, як було на середньовічних мапах "Тут водяться леви", — ростуть ялинки. Десь, починаючи від Чехії, вся Центральна і Східна Європа — це місце, де ростуть ялинки і катаються на лижах. Приблизно на рівні Одеси — сніговичок. І зразу за цією територією — Собор Васілія Блаженного і далі матрьошки. Зараз французькі дітки це розмальовуватимуть. І картина світу в них складатиметься відповідно до цієї мапи. І це стосується не тільки французів. Ось тут є відповідь на запитання: чому вони нас не розуміють. Тому що тут ростуть ялинки.

Зараз ви читаєте новину «"Україна сама про себе не говорить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути