пʼятниця, 27 квітня 2018 06:50

Українці розрізняли 27 різновидів мавок

Автор: АННА ОРЕЛ
  Відвідувачі Черкаського книжкового фестивалю роздивляються новинки на стенді ”Видавництва Старого Лева”
Відвідувачі Черкаського книжкового фестивалю роздивляються новинки на стенді ”Видавництва Старого Лева”

— Мій ліміт — 700 гривень, але бачу, що не вкладуся, — каже 19-річна Олена Титаренко з міста Кам'янка на Черкащині. Приїхала в обласний центр на ІІ Книжковий фестиваль "Маестро". 20–22 квітня проходив у Черкаській філармонії.

— На книжки можу витратити всі гроші, бо це моя слабкість, — продовжує Олена. — Люблю поезію, фентезі, жіночі романи. Кошти відкладала протягом кількох місяців. До фестивалю готувалася, економила на проїзді, їжі, одязі. Уже купила дві книжки: "Ожеледиця" Тетяни Брукс (письменниця Тетяна Брукс народилася в Чугуєві на Харківщині, виросла в Черкасах. 2001-го вийшла заміж за американця, переїхала до США, живе на Алясці. Роман "Ожеледиця" — про розслідування вбивства дочки депутата міської ради. Головний підозрюваний — її наречений. — ГПУ) та "Жанна" Кіма Кіуру (історичний роман про національну героїню Франції Жанну д'Арк написав черкаський письменник Сергій Разумов, друкується під псевдонімом. — ГПУ). Витратила 140 грн. Подобаються автори.

Цьогоріч на фестивалі "Маестро" новинки представили 52 українських видавництва.

— Нарешті купила "Роман з містом" черкаських письменниць Наталії Лапіної та Світлани Горбань. Коштує 45 гривень. Давно шукала його, — говорить Альона Корнієнко, 35 років. — Це історія про Львів, про дух міста. Хочу придбати ще кілька видань. Можливо, романи про любов, або щось на соціальні теми. Якщо книжка якісна, на неї не шкода витратити і 200 гривень.

Біля стенда видавництва "Віват" четверо покупців із дітьми роздивляються енциклопедії. Хлопець років 5 просить знайти щось про монстрів.

— Зараз люди хочуть не просто читати для задоволення, а отримати від книжки реальну користь, конкретні знання. Читачі цікавляться посібниками з ведення бізнесу та самореалізації, — розповідає креативний директор видавництва "Віват" 32-річний Ігор Зарудко. — Трохи шкодуємо, що деяких видань взяли мало. Але й так привезли 400 кілограмів літератури. Дитячі книжки черкащани добре розбирають.

Письменниця Дара Корній, 47 років, роздає автографи 30 хв. Презентувала в Черкасах своє дослідження "Чарівні істоти українського міфу".

— Під час роботи над книжкою дізналася, що українці розрізняли 27 різновидів мавок, — говорить Корній. — Від усіх допомагає один оберіг, який є в кожній жіночій сумочці. Цікаво, що мавки жінок не чіпають, можуть нашкодити лише чоловікам. У моєму дитинстві на Волині траплялися містичні історії. У 8 років я заблукала в лісі, коли збирала гриби. Почала кликати на допомогу. Раптом побачила дівчину, яка наказала: "Тихенько будь, іди тією стежкою". Ступати за нею не дозволила. У мавок зі спини видно нутро, вони ніколи не повертаються до людей задом. Вивела мене з лісу. Коли я обернулася подякувати — її не стало. Розумію, що це могла бути дівчина з села, але хочеться вірити, що мавка.

Завершився Черкаський книжковий фестиваль благодійним аукціоном робіт ілюстратора видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" Владислава Єрка, 55 років. Ціна лотів стартувала від 997 грн.

Українським художником за­хоплюється бразильський письменник Пауло Коельйо.

За три дні Черкаський книжковий фестиваль прийняв понад 10 тис. відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «Українці розрізняли 27 різновидів мавок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути