пʼятниця, 12 листопада 2010 03:15

Швейцарець малював абстрактних чоловіків

— Немає провокації, новизни, — каже художник Сергій Поярков, 45 років.

Він роздивляється 6-метрову гіпсову статую боксера Володимира Кличка в червоних шортах. Під ногу боксера підсунута записка: "Руками не трогать!". 8 листопада в столичному "Мистецькому арсеналі" відкрили П'ятий міжнародний ярмарок "Арт-Київ".

— Після "Пінчук Арт Центру" київського глядача важко чимось здивувати, — морщиться Поярков.

— У галереї Віктора Пінчука показують світове мистецтво високого ґатунку. Наш глядач навчився цінувати креатив. Проте й досі купує традиційні роботи. Тому художники-концептуалісти бідують, а ті, хто створює звичайний живопис чи графіку, живуть у маєтках і катаються на дорогих автомобілях.

На відкриття прийшли 3 тис. людей. Позафракційний нардеп 37-річний Олег Ляшко роздивляється картину Олександра Ройтбурда "Лісова німфа за Кранахом":

— Я тут не для того, щоб щось придбати. У мене таких грошей немає. Прийшов надихнутися красивим і вічним. Був у Франції в Луврі, в Британському музеї. Ющенка критикували за мільйони, які вбухав у "Мистецький арсенал". Але правильно, що зробив таку масштабну галерею.

У холі співає гурт "Мандри".

— Надто шумно, як у кабачку, — говорить 54-річний Олексій Титаренко, куратор центру сучасного мистецтва М17. — За участь в ярмарку виклали 3 тисячі доларів. Будемо знайомитися з потенційними клієнтами. Їх тут багато, до мене в центр вони б не прийшли.

Шумно, як у кабачку

Приїхав один з основоположників стріт-арту — швейцарський художник 71-річний Гаральд Негелі. На батьківщині його часто затримує поліція, бо  малює на стінах.

Для охочих Геральд дає майстер-клас. Зображає абстрактних чоловічків на стіні. Глядачам роздають різнокольорові балончики, вони малюють на стінах вікна, пишуть: "Віктор Цой живий!"

З травня "Мистецький арсенал" очолює 37-річна Наталія Заболотна. Показує журналістам нові калорифери під стелею.

— Раніше навіть влітку в приміщенні музею було холодно. А тепер можна ходити в сукні, — демонструє своє плаття до колін з глибоким декольте. — Я за три місяці відвідала 10 країн. Ходила в найкращі світові музеї, таємно фотографувала системи вентиляції, опалення. Зробили дах, підлогу, обладнали нові туалети.

Виставка триватиме до 14 листопада. Квитки коштують 30 грн.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарець малював абстрактних чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути