Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2009 17:12

Станіслав Мойсеєв звільняє акторів за пиятику

Автор: фото: Юрій МЕДВЕДЬ
  Режисер столичного Молодого театру Станіслав Мойсеєв ставив виставу ”Хто зрадив Брутта?” за гоголівським ”Вієм”. Каже, тоді його переслідувала демонічна сила
Режисер столичного Молодого театру Станіслав Мойсеєв ставив виставу ”Хто зрадив Брутта?” за гоголівським ”Вієм”. Каже, тоді його переслідувала демонічна сила

"У вересні в угорському містечку Бекешчаба ставитиму виставу "Одруження" за повістю Миколи Гоголя, — розповідає директор столичного Молодого театру 50-річний Станіслав Мойсеєв. — У виставі гратимуть угорські актори. Наприкінці року покажу її в Києві".

Директор тамтешнього театру Пітер Ферркеса влаштовує місячник української культури. Минулого року на театральному фестивалі в Херсоні він побачив виставу Мойсеєва "Четверта сестра" за п"єсою польського драматурга Януша Гловацького. Після того запропонував йому поставити "Одруження".

— Це буде нове трактування повісті Гоголя, — каже Мойсеєв.

Розмовляємо в кабінеті режисера. На столі горить свіча. Поряд металева попільниця. Секретарка стукає в двері, кладе на стіл перед Станіславом Анатолієвичем цигарки "Парламент".

— Ніяк не можу здолати звичку палити в кабінеті, — дістає він одну. — У народі кажуть, свічка очищує повітря.

1992-го режисер у столичному Театрі ім. Франка показав виставу "Хто зрадив Брутта" за гоголівською повістю "Вій".

— Тоді жив в однокімнатній квартирі друзів навпроти центрального входу до Лаври. Усе било мене струмом, навіть вода. Переслідувала якась демонічна сила. Погубив усі документи, хоч уважний. Актриси, які грали Панночку — Ірина Дорошенко та Лариса Руснак — весь час ходили до церкви. Боялися, що з ними щось трапиться.

Мойсеєв працює в Молодому театрі 12 років. Каже, криза змінила його творчі плани.

— Хотів до свого ювілею (21 березня йому виповнилося 50 років. — "ГПУ") показати виставу "Венеціанський купець" за Шекспіром. Міське управління культури обіцяло виділити 100 тисяч гривень. Грошей не дали. Репетиції тривають, а коли буде прем"єра — невідомо. У Грузії планував поставити гоголівського "Ревізора". Через брак коштів не ставитиму.

Гасить сигарету. Скаржиться, що режисерська професія зникає.

Актриси, які грали Панночку, весь час ходили до церкви. Боялися, що з ними щось трапиться

— Щороку інститут імені Карпенка-Карого випускає театральних режисерів, більшість яких змінюють професію. За радянських часів режисерам провінційних театрів гарно платили, забезпечували житлом. Тепер немає стимулів. Грає актор 15 чи 4 рази на місяць — зарплата однакова. У театрі кількох акторів звільнив за пиятику. Частина з них після реабілітації повернулися. Один судився зі мною — казав, що пив ліки від грипу. Суд він програв. У Києві працює 26 театрів, а має бути не менше 100. В Америці в кожному кварталі є театр.

У Мойсеєва дзвонить телефон. Він його вимикає.

— От на виставі "Дон-Жуан" завжди аншлаги, хоч граємо її вже 12 років. П"єси сучасних авторів — Юрія Одинокого, Тетяни Іващенко, Якова Гловацького — теж збирають повний зал. Андрій Жолдак каже, що він єдиний у світі геній. Насправді є купа талановитіших режисерів. Чотири роки тому Андрухович віддав мені право на екранізацію свого роману "12 обручів". Та щоб зняти кіно, треба залишити театр хоча б на рік. Не можу цього зробити.

За спиною Мойсеєва на дерев"яних поличках стоїть чимало статуеток. Серед них із три десятки порцелянових біло-синіх фігурок.

— Один із шанувальників уже кілька років мені їх дарує, — бере скляну статуетку лева. — А цю на львівському театральному фестивалі вручили. Люблю на неї дивитися.

У вівторок у театрі покажуть прем"єру вистави "Моя дорога Памела" Миколи Яремківа. Над нею трупа працювала 1,5 місяця.

— Це буде перша прем"єра цього року. П"єсу написав Джон Патрік 30 років тому. Її оригінальна назва "Як нам порішити бабусю". У ній ідеться про стареньку, яку хочуть ошукати шахраї.

Зараз ви читаєте новину «Станіслав Мойсеєв звільняє акторів за пиятику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути