вівторок, 16 жовтня 2012 05:15

Складно дочекатися, поки руки домалюють усе, що придумала голова

Автор: фото надане Олександром Ком’яховим
  Розворот з книжки коміксів ”Чуб” Олександра Ком’яхова. Головний герой, козак Чубенко вирушає на космічному кораблі в гості до кума
Розворот з книжки коміксів ”Чуб” Олександра Ком’яхова. Головний герой, козак Чубенко вирушає на космічному кораблі в гості до кума

Комікс про козака-авантюриста понад рік малював київський художник Олександр Ком'яхов, 35 років. Книжка "Чуб" вийде друком навесні у столичному видавництві "Небесний ключ". Восени вони видали "Даогопак" — першу частину історії про пригоди козаків-характерників.

— Головний герой Чуб Васильович Чубенко — перцюватий козачина-авантюрист, — розповідає автор коміксу Олександр Ком'яхов. — У нього є друг та штурман-механік — це кінь Орлик. Калина — кохана дівчина Чуба. Вона дочка майора Ягодиці — реєстрового козака-старшини на службі у Свинопапки Хряка. Це кнур, який є диктатором країни, де живуть герої. Герої борються проти його тиранії. Персонажі прилітають на Землю. Тут мандрують, відвідують родичів, встряють у пригоди й халепи.

Які пригоди чекають на головного героя?

— Книжка не буде коміксом-розмальовкою із "супергероями у лосінах". Це буде солідне видання у твердій палітурці. Формат — європейська графічна новела. Хотів змішати різні світи, як це відбувається в "Енеїді" Котляревського або у "Зоряних війнах". У мене це міжгалактичні козаки, чому б і ні? "Чуб, або Зоряна епопея про козака Чубенка" — це історія з коханням, бійками, гонитвами, інтригами. Усе, як у справжньому пригодницькому кіно. Бо на початку вона була сценарієм до повнометражного мультфільму.

Це ваш перший комікс?

— Комікси мені подобалися з дитинства, але малював я їх "у стіл". "Чуб" — моя перша книжка у цьому жанрі, яка готується до друку. За цю роботу мені ніхто не платив. Навпаки, я трохи платив своїм друзям, які допомагали на певних етапах.

Що надихнуло на сюжет "Чуба"?

— Фільм "П'ятий елемент", Кубань, козак Мамай та катання на лижах. Наприклад, шаровари Чуба змалював зі штанів для сноуборду, які сам носив узимку. Вони дуже зручні, у стилі "техно", наче з майбутнього. Чи надихнули мене міфи та історичні події? Хіба трохи в'ялотекуча історична подія, яка відбувається зараз. Деякі персонажі моїх коміксів багато запозичили у наших керманичів. Але я не ризикнув надавати своїм персонажам аж надто багато рис реальних прототипів-політиків. Бо у мне пригодницька історія, а не фільм жахів.

Що найважче під час малювання коміксу?

— Складно дочекатися, поки руки домалюють усе, що придумала голова. Комікс-культура у нас перебуває десь між інтернет-картинками та макраме. Тому нею так вигідно займатися. Бо будь-яка місцева мальована історія, що виходить у світ, стає подією.

4

дні витрачав на створення однієї сторінки коміксу "Чуб" художник Олександр Ком'яхов. У книжці 46 сторінок.

 

Зараз ви читаєте новину «Складно дочекатися, поки руки домалюють усе, що придумала голова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути