вівторок, 20 грудня 2011 05:15

Сезарія Евора співала босою

Автор: фото З САЙТА WWW.amazonaws.com
  Африканська співачка Сезарія Евора хворіла на серцево-судинну недостатність, цукровий діабет, мала проблеми з легенями
Африканська співачка Сезарія Евора хворіла на серцево-судинну недостатність, цукровий діабет, мала проблеми з легенями

На 71-му році життя від серцевої недостатності пішла з життя африканська співачка Сезарія Евора. Вона померла 17 грудня в лікарні рідного міста Мінделу на островах Кабо-Верде в Атлантичному океані. Це одна з найбідніших країн світу.

На сцену Евора завжди виходила босоніж. За це її називали "босоногою дівою". Співачка взувалася лише під час закордонних поїздок.

— Коли малоосвічена бабуся босоніж, із цигаркою в роті виходить на сцену, співає незнайомою мовою, а людям подобається, це дійсно щось, — каже продюсер Ігор Ліхута, 50 років. — Вона багато зробила для того, щоб у світі стало більше світлих людей. На жаль, в Україні її мало знають. Така музика непопулярна.

Співала у стилі морна — тужливі пісні, що зародилися в портових барах. У них Евора виступала з 15 років, відколи осиротіла. Прославилася в 45. Була тричі заміжня. Мала трьох дітей, яких виховувала сама.

В Україні Евора виступала тричі, востаннє — 2009-го.

— Привезли її у великий речовий магазин у центрі Києва. Їй там страшенно не сподобалося — занадто багато розкоші, — згадує директор PR-агенції "Дель арте" Ольга Стельмашевська, 40 років. — Поїхали на звичайний ринок. Там Сезарія розгулялася — накупила безліч простих костюмів, недорогої біжутерії. В якості сувенірів узяла бігуді, які стали для неї відкриттям. У африканців волосся саме в'ється.

Торік Сезарія оголосила, що йде зі сцени через проблеми зі здоров'ям. 2008-го співачка пережила інсульт. 2010-го їй зробили операцію на серці.

— Була на її концерті в палаці "Україна" на початку 2000-х. Але задовго до цього слухала її музику й завжди хотіла побачити, — каже співачка 41-річна Марія Бурмака. — Вільно поводилася, курила на сцені, це собі мало хто дозволяв. Склала враження людини, яка перебуває в цілковитій гармонії із собою. Шкода, що вона пішла. Хоча музиканти не помирають — продовжують жити у своїх платівках.

Зараз ви читаєте новину «Сезарія Евора співала босою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути