вівторок, 11 вересня 2018 05:40

Сергій Лозниця показав війну без бойових дій

Сергій Лозниця показав війну без бойових дій
Фільм "Процес" показали на Венеційському кінофестивалі Фото: Радио Свобода

Фільм "Процес" українського режисера 54-річного Сергія Лозниці поза конкурсом показали на Венеційському кінофестивалі. Документалка розповідає про суд над членами "Промислової партії" 1930-го.

— Хотів показати, як запустилася машина радянського терору, — каже Лозниця. — Відшукав унікальні кадри в архівах. Це — перший показовий суд над групою економістів та інженерів у Москві. Вони нібито готували державний переворот, хотіли повернутися до капіталізму. Підсудні визнали злочини, яких не скоювали. Отримали вирок — розстріл. У фільмі відновили та зберегли оригінальний звук. Дозволив собі єдиний коментар наприкінці стрічки — щоб донести правду. Бо протягом фільму дізнатися її неможливо.

— Лозниця показав унікальне досягнення, — говорить кінокритик Антон Долін, 42 роки. — За рік випустив три фільми на провідних кінофестивалях світу: документальний "День перемоги" в Берліні, художній "Донбас" у Каннах. У Венеції — "Процес", змонтований із хроніки. Ці фільми різні за жанром, але розповідають про те саме. Про театральні постановки, які в Росії видають за реальність. Про війну, яка триває без воєнних дій.

Після прем'єри у Венеції "Процес" показали на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, Канада.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Лозниця показав війну без бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути