Ексклюзиви
четвер, 23 грудня 2021 05:20

Щастю перешкоджає тягар дитячих травм

Автор: drama-comedy.kiev.ua
  Акторки столичного Театру на лівому березі у виставі ”Вино” грають гостей на вечірці. Зібралися у старому будинку, випивають усе більше алкоголю і перестають себе контролювати, за сюжетом
Акторки столичного Театру на лівому березі у виставі ”Вино” грають гостей на вечірці. Зібралися у старому будинку, випивають усе більше алкоголю і перестають себе контролювати, за сюжетом

На Закарпатті поставили найкращий спектакль сезону

Найкращі вистави 2021 року назвали на IV Всеукраїнському театральному фестивалі-премії "ГРА". Церемонія вручення відбулася в столичній опереті.

Про переможців розповідає театральна критикиня, голова експертної ради премії Ольга Стельмашевська, 50 років:

"Це дитя" Закарпатського угорського театру в місті Берегове — найкраща драматична вистава.

Французький драматург Жоель Помра створив п'єсу після зустрічей із жінками з бідних передмість. Розмовляли про те, що таке сучасна родина і що значить бути батьками.

Спектакль складається з 10 історій. Батько дорікає 30-річному сину, що той неправильно виховує дітей. 35-річна одинока мати переживає, що син-школяр з віком віддаляється. 5-річній дівчинці набридли зустрічі з батьком, який покинув родину й давно став їй чужою людиною. Молода жінка на восьмому місяці вагітності мріє про те, як вони з дитиною будуть щасливі і що її мати помре від заздрощів. Інша віддає немовля бездітній парі, вважаючи, що вони краще впораються з роллю батьків. Ще одна приходить у морг упізнати тіло підлітка, схожого на її сина. Не може стримати радості, коли бачить, що це — син сусідки, за сюжетом.

Спектакль "Це дитя" — один із дієвих способів пережити, осмислити й розпрощатися зі страхами та напругою у взаєминах батьків і дітей.

Нашому щастю перешкоджає тягар дитячих травм, розчарувань і ненависті, який несемо далі в майбутні стосунки. Не можемо повернутися назад і почати все спочатку. Вистава про те, що тільки від нас залежить — чим наповнимо життя. Любов'ю чи байдужістю. Розумінням чи відчуженістю.

"Філоктет. Античний рейв" Львівського театру імені Лесі Українки — найкраща вистава камерної сцени.

Отруйна змія вкусила за ногу лучника Філоктета. Рана не гоїться, гниє і смердить. Чоловіка на 10 років ізолюють на острові. Але без нього Троянська війна не завершується. Має вирішити — залишитися страждати на самоті чи повернутися й допомогти грецькому війську, за сюжетом.

Режисер Дмитро Захоженко переніс дію п'єси давньогрецького драматурга Софокла в приміщення нічного клубу. Там влаштовують вечірку на честь дня народження бога грому і блискавок Зевса. Суперечка з Еросом переростає в бійку та 10-річний воєнний конфлікт.

"Вино" Київського театру на лівому березі Дніпра — найкраща пластична вистава.

Гості на вечірці п'ють вино. З алкоголем почуваються менш самотніми, сміливішими. Готові зізнаватися в коханні, вибачатися, казати правду, але бояться втратити межу, за сюжетом.

"Лис Микита" Львівського театру опери та балету імені Соломії Крушельницької — найкраща музична вистава.

Оперу на основі казки-поеми Івана Франка написав композитор Іван Небесний. Поряд із традиційними оркестровими інструментами в спектаклі звучать народні — цимбали, бандура, дримба, колісна ліра і трембіта.

У суспільстві звірів панують брехня та корупція. Цар Лев скликає всіх на збори. Лісові мешканці найбільше скаржаться на Лиса. Обвинуваченого приводять на суд. Завдяки хитрощам уникає покарання та стає державним канцлером, за сюжетом.

Ефектна музика та оперна форма узгоджуються із сюжетом, що розвивається по класичному казковому колу. Комедія суду є одночасно трагедією політичної системи. Устрою, в якому посади отримують найхитріші та найспритніші слуги народу.

На розгляд експертної ради премії подали 89 вистав із 23 міст. Переможців обирало міжнародне журі. Лауреати отримали по 50 тис. грн на нові постановки.

Зараз ви читаєте новину «Щастю перешкоджає тягар дитячих травм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути