пʼятниця, 06 січня 2012 06:00

Про Холмса зняли 210 фільмів

Про Холмса зняли 210 фільмів

Із 29 грудня в українському прокаті йде стрічка "Шерлок Холмс: гра тіней". Другий фільм британського режисера Ґая Річі за мотивами творів Артура Конан Дойля має бюджет $125 млн. За кількістю екранізацій історія про Шерлока Холмса увійшла до Книги рекордів Гіннеса. Уперше картина про знаменитого детектива вийшла 112 років тому. За цей час зняли 210 фільмів. Холмса грали понад 100 акторів.

Безіл Ретбоун, 1939-й.

Англійський актор втілив приватного детектива в 14 голлівудських стрічках. Лише перший фільм "Собака Баскервілів" був знятий за твором Конан Дойля. В інших картинах Шерлок Холмс розшукує таємну зброю нацистів, викриває ворожих шпигунів.

Микола Волков, 1971 рік.

Уперше в радянському кіно Шерлока Холмса зіграв одесит Микола Волков. Телевізійна чорно-біла картина "Собака Баскервілів" вийшла 1971-го. Через вісім років її назавжди поклали на полицю, бо виконавець ролі доктора Ватсона — актор Лев Круглий — виїхав із СРСР на Захід.

Альґімантас Масюліс, 1979-й

Литовський актор зіграв у картині "Блакитний карбункул". Глядачеві Альґімантас Масюліс відомий передусім ролями нацистських офіцерів у радянських фільмах про Другу світову війну.

Василь Ліванов, 1979 рік.

— Уперше фільм показали по телевізору на Великдень, аби відволікти людей від церкви, — каже 76-річний Василь Ліванов. За три роки картина потрапила до Великої Британії. Там сподобалася Марґарет Тетчер. — Мені переказували слова літньої дочки Конан Дойля: "Якби батько побачив російського Холмса, був би щасливий".

2006-го Василь Ліванов став кавалером Ордену британської імперії за найкраще втілений на екрані образ Холмса. У лондонському музеї Холмса на Бейкер-стріт висить портрет із Лівановим. Актор живе в Москві, має трьох онуків.

Джеремі Бретт, 1984-й.

Англієць зіграв у 41-й серії британського серіалу "Пригоди Шерлока Холмса". Зйомки тривали 10 років. Через те, що актор шульга, мав дублера.

Роберт Дауні-молодший, 2009 рік.

— Зіграти Холмса в Ґая Річі напросився сам. Перед зйомками передивився весь серіал із Джеремі Бреттом і перечитав усі твори Конан Дойля, — каже американець 46-річний Роберт Дауні-молодший. Обидві частини фільму Ґая Річі основані на американських коміксах. У них Холмс не користується своїм дедуктивним методом. Злочинців перемагає за допомогою м'язів. За цю роль американець позаторік отримав нагороду "Золотий глобус" як найкращий комедійний актор.

Зараз ви читаєте новину «Про Холмса зняли 210 фільмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути