Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 14:13

Правнук Ольги Кобилянської сім років живе в Німеччині

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Костянтин Ріттель-Кобилянський тримає на руках песика Фросю . У співака є ще один — на кличку Капа. Співак жартує, що це дві найважливіщі жінки в його житті
Костянтин Ріттель-Кобилянський тримає на руках песика Фросю . У співака є ще один — на кличку Капа. Співак жартує, що це дві найважливіщі жінки в його житті

"Про родину свою нічого не розказую", — одразу попереджає російською оперний співак, баритон Костянтин Ріттель-Кобилянський, 32 роки.

Зустрічаємося у квартирі на вул. Котельникова. Співак каже, що тут мешкає його знайома. Прадід Костянтина Павло Юліанович був рідним братом письменниці Ольги Кобилянської.

Чому не спілкуєтеся українською?

— Звичайно, я її знаю, каже. — А ще англійську, італійську, іспанську, французьку та німецьку. Українська — моя рідна мова. Але 67 років тут головною мовою була російська. І я з повагою ставлюся до людей, які української не розуміють. На Заході всі вихідці з Союзу спілкуються російською. Співаю у виставі "Містерія" в німецькому місті Фрайбурґ. Там усі артисти балету радянські: з України, Росії, Азербайджану. Тільки одна італійка, але вона теж почала говорити російською. І мені так приємно за батьківщину.

Говорить, що хоче привезти в Україну шоу, якого тут ніколи не бачили.

— Елтон Джон і Джордж Майкл — це класне якісне "вчора", — запевняє. — А "сьогодні" — півторагодинна вистава "Містерія". Її прем"єра була у "Європа-парку" — це як американський "Діснейленд". Він розташований на кордоні Німеччини, Франції та Швейцарії. У шоу рок-музика, — пожвавлюється. — Відкрита п"ятдесятиметрова сцена. Зі стелі на підлогу ллється вода, а на ній, як на екрані, — зображення. Шоу екологічне: про посухи, паводки, про те, як треба берегти природу. У ньому три основні партії — вогню, води і повітря. У мене партія Короля вогню. У залі танцюють тридцятиметрові ляльки-скелети. Наприкінці — салюти, але не вгору, а вбік. Хочу привезти це шоу в серпні-вересні до Києва, може, навіть на майдан Незалежності. Нині шукаю потрібних людей.

Українські співаки будуть у цій виставі?

— Можливо. Мене вже питали, чи запросив би я в це шоу Володимира Гришка. Але я навіть не знаю, хто це. Як і хто такий Коля Басков. Я мало знаю творчість цих людей.

Мені в Україні ніхто нічого не пропонує

З ким із українських співаків спілкуєтеся?

— Вільний час проводжу із хворою мамою. Знаю, що у Варшавському камерному оперному театрі співає прекрасна виконавиця Ольга Пасічник — учениця Євгенії Мірошниченко. Але ми ніколи не зустрічалися. А в Євгенію Семенівну я колись був закоханий, — червоніє. — Вчився у неї в столичній консерваторії на підготовчому відділенні. Таких голосів на землі можна перерахувати на пальцях однієї руки. Колись попросив у Євгенії Семенівни її записи. Їх послухав мій товариш, бізнесмен Майнхат Шеррер. Він колись був коханцем Марії Каллас. Майнхат сказав: "Вона краща за Каллас".

Кілька місяців тому Ріттель-Кобилянський виступав у столичному клубі "П"ятий елемент".

— Із того клубу мені передзвонили в Німеччину, — згадує співак. — Запропонували шалений гонорар. Це був мій перший клубний виступ. Там дворівнева концертна зала, все у склі, стоїть концертний рояль. Вела вечір моя подруга Оля Сумська — наші батьки колись разом працювали у львівському театрі Заньковецької. Оля радила виступати під фонограму, каже, тут усі так роблять. Але я відмовився.

На великій українській сцені востаннє Костянтин виступав 2004-го — у Національній опері співав у виставі "Відлуння століття".

Чому рідко виступаєте в Україні?

— Хочу повернутися, — аж підскакує на стільці. — Але я ж не можу сказати: "Беріть мене на роботу". Бабуся казала: "Ніколи нікого ні про що не проси". А мама, актриса, ще 20 років тому радила: "Співай там, де ти потрібен. Якщо тебе покличуть у Житомир і не покличуть у Київ — їдь у Житомир". Мені в Україні ніхто нічого не пропонує. А в Петербурзі та Москві запрошують співати часто. Торік виступав у Пітері в Юсуповському палаці. Перед виступом читали вірші Аліса Фрейндліх та Алла Демидова, а потім співала Олена Образцова. У залі сиділа вдова режисера Георгія Товстоногова — Нателла. Я думав, що помру від відповідальності.

Скільки виступів маєте в місяць?

— 15–20, переважно у Німеччині та Франції.

Були постановки з вашою участю, із яких люди йшли?

— У Німеччині, на постановці "Вертер" режисер зробив сцену, як ляльковий театр — кожен актор сидів у своїй кімнаті. Я співав арію Альберта. Актори не спілкувалися між собою, глядачам було нудно, і вони розійшлися.

1975, 7 листопада — Костянтин Ріттель-Кобилянський народився в Києві у родині акторів
1998 — закінчив Одеську консерваторію
2000–2003 — навчається у вищій музичній школі в німецькому місті Фрайбургу
2004 — поставив у Національній опері виставу "Відлуння століття"
Улюблені партії: Жермон у "Травіаті", Ескамільйо в "Кармен", Трубадур в однойменній опері.
Розлучений, мешкає в Дюссельдорфі, Німеччина. 5-річний син Міхаель-Костянтин і колишня дружина живуть у Тель-Авіві, Ізраїль.
Знімався в рекламі авто "мазератті".

Зараз ви читаєте новину «Правнук Ольги Кобилянської сім років живе в Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути