вівторок, 05 лютого 2019 06:26

Праля потрапила до парламенту

Автор: www.afisha.ru
  В історичній драмі ”Один король — одна Франція” Лоран Лафітт (у центрі) зіграв короля Людовика XVI. Революція 1789 року вимусила монарха зректися влади. Його стратили на гільйотині
В історичній драмі ”Один король — одна Франція” Лоран Лафітт (у центрі) зіграв короля Людовика XVI. Революція 1789 року вимусила монарха зректися влади. Його стратили на гільйотині

— У Європі найбільше фільмів знімають французи, — каже 30-річний Ілля Дядик, програмний директор фестивалю "Вечори французького кіно".

— Кіно винайшли саме в цій країні. 1895-го на бульварі Капуцинок у Парижі брати Люм'єри показали перший сеанс. Багато важить і підтримка держави. При міністерствах є посада аташе, який просуває французьке кіно у світі. Також на створення стрічок ідуть суттєві грошові вливання з держбюджету.

Однією з головних прем'єр "Вечорів французького кіно" стала історична драма "Один король — одна Франція".

1789 рік. Парижани взяли штурмом фортецю Бастилію. Почалася Велика французька революція. Молода праля Франсуаза і її коханий Базіль беруть участь у Національних установчих зборах. Намагаються змінити конституцію та оформити новий державний устрій Франції, за сюжетом.

— На створення цієї монументальної костюмованої картини режисера П'єра Шоллера надихнули арабські революції, — продовжує Ілля Дядик. — 2010-го почалися в північній Африці й на Близькому Сході. Є багато спільного між минулим і сьогоденням. Зокрема, й українським. Адже всі революції спричинені пошуком кращого життя і справедливості. Це актуально для жителів будь-якої країні в усі часи.

Інша картина фестивалю — комедія "Щось не так з тобою" П'єра Сальвадорі. Події відбуваються у курортній зоні на узбережжі Середземного моря — Французькій Рив'єрі. Детектив Івонн — вдова офіцера поліції, місцевого героя Санті. Дізнається, що через її чоловіка невинуватий Антуан провів вісім років у в'язниці. Жінка намагається допомогти юнакові повернутися до дружини й нормального життя.

Мелодрама "Чесний чоловік" Луї Гарреля розповідає про парижанина Абеля, який прагне завоювати серце молодої вдови Маріанни. Вісім років тому вона обрала його найкращого друга Поля. Проти залицяльника виступає 8-річний син жінки і молодша сестра колишнього чоловіка.

Фестиваль "Вечори французького кіно" пройде протягом лютого в Києві, Харкові, Львові, Одесі, Дніпрі, Сумах, Чернівцях, Вінниці, Маріуполі, Запоріжжі та Рівному. Покажуть п'ять стрічок.

Зараз ви читаєте новину «Праля потрапила до парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути