Ексклюзиви
вівторок, 16 жовтня 2012 00:45

Повстанські пісні співають у трамваї

— Скажіть, будь ласка, цей трамвай їде за маршрутом? — зазирає у салон жінка років 35. 13 жовтня один із трамваїв, що їздить Львовом за 9-м маршрутом, заповнений молоддю у вишиванках. Під акомпанемент гітар, скрипки, сопілки музиканти 2 години виконують для пасажирів патріотичні пісні. Акцію організували члени молодіжного об'єднання "Граніт" на честь 70-річчя створення Української повстанської армії.

Зовні трамвай пофарбували у червоне з жовтими тризубами. Між дверима — два написи: "Воля ціни не має" та "70 років УПА". На скло приліпили ватмани із запрошенням до салону.

Оформлення готували півтори доби. На матеріали активісти витратили понад 4 тис. грн.

— Це соціальна реклама, — розповідає співорганізатор акції 20-річний Андрій Мочурад. — Людина заходить у трамвай, щоб поїхати додому, а потрапляє у вир повстанської пісні. Так ми популяризуємо інтерес до нашої історії, визвольних змагань.

Музиканти розмістили апаратуру посередині салону. Встановили мікрофони й колонки для кращого звуку. Участь у акції взяли місцеві гурти "Аурум", "Перекотиполе" та барди Зеник і Юрко Капраль.

На зупинці біля собору св. Ольги і Єлизавети заходить 62-річний Михайло Помпак. Чоловік роздивляється пасажирів трамваю.

— Хлопці, а заграйте-но "Йшли селом партизани". То батькова улюблена була, а він теж воював, — говорить. За хвилину на очах проступають сльози. — То дуже добре є, що молодь пам'ятає й шанує тих, хто за неї помер. Півродини моєї тоді перестріляли, декого й досі не знайшли. Зранку завтра поставлю свічку за їхні душі в церкві.

Туристи знімають дійство на камери мобільних.

— Я не націоналіст, але сам захід дуже інтєрєсний, — говорить 22-річний Максим Леонтій з Вінниці. — Я багато подорожую за кордоном, а трамвая із музикантами ще не бачив.

— Молодими ми теж часто влаштовували співанки. Але не у трамваях, — каже пенсіонерка Ганна Марчук. — Тут незручно, бо мені ходити важко. Двері, в які хотіла зайти, були зайняті. Довелося бігти до інших. Та тішить, що діти співають і поважають історію, а не курять і п'ють у барах.

Трамвай, оздоблений на честь УПА, курсуватиме Львовом протягом місяця.

Зараз ви читаєте новину «Повстанські пісні співають у трамваї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути