четвер, 22 липня 2021 08:50

Часом було нестерпно — кілька разів заплющував очі

Автор: ФОТО: GETTYIMAGES
  Французька режисерка Джулія Дюкорно тримає ”Золоту пальмову гілку” 74-го Каннського кінофестивалю. Отримала за фільм ”Титан” про танцівницю, яка вбиває всіх залицяльників
Французька режисерка Джулія Дюкорно тримає ”Золоту пальмову гілку” 74-го Каннського кінофестивалю. Отримала за фільм ”Титан” про танцівницю, яка вбиває всіх залицяльників

"Золоту гілку" отримав фільм жахів

Кілька десятків глядачів покинули залу під час показу фільму жахів "Титан" французької режисерки 37-річної Джулії Дюкорно через сцени насилля. Стрічці вручили "Золоту пальмову гілку" 74-го Каннського кінофестивалю. Проходив 6–17 липня у Франції.

Танцівниця Алексія 10-річною потрапила в автокатастрофу. Отримала травму голови. Їй вставили в череп титанову пластину. Виступає на автошоу з танцями на капотах. Має спалахи агресії. Вбиває всіх, хто хоче від неї любові чи сексу. Її збуджують лише машини, за сюжетом "Титана".

Джулія Дюкорно стала другою режисеркою в історії, що отримала "Золоту пальмову гілку". На церемонії голова журі, американський режисер 64-річний Спайк Лі випадково оголосив головну переможницю першою, а не останньою, як вимагає регламент.

— Найрадикальніший і найкращий лауреат головної нагороди за останні роки, — каже кінознавець Лук'ян Галкін, 31 рік. — Я дивився багато жорсткого кіно, але такого ще не бачив. Часом було нестерпно — кілька разів заплющував очі.

Через соціопатію героїня стає серійною вбивцею, хоча й не ходить з ножем темними під'їздами. Першому залицяльнику встромляє у вухо шпильку для волосся. Батьків спалює живцем. Так мститься за холодність та ігнорування. Це метафора того, що емоційна шкода, яку завдають рідні, нітрохи не краща за фізичну.

Ціную історію не за насилля. Користуючись цими прийомами, режисерка розповідає про віднаходження жінкою свого "я". А незвична форма зробить картину помітнішою, приверне увагу найширшої аудиторії.

Другий за значенням приз гранпрі розділили "Герой" іранського режисера 49-річного Асгара Фархаді та "Купе номер шість" фінського постановника Юхо Куосманена, 41 рік.

У драмі "Герой" каліграф Рахім намагався започаткувати справу, але потрапив у в'язницю за борги. Випускають на два дні, щоб розраховувався з кредитором. На автобусній зупинці знаходить сумку із золотом. Але замість того, щоб продати й розплатитися з боргами, шукає власницю та повертає їй. Тюремна адміністрація вирішує скористатися історією Рахіма, щоб виправити власну репутацію. Тепер його славлять на телебаченні та в соцмережах.

Героїня стає серійною вбивцею

У "Купе номер шість" фінська студентка після розставання з коханою їде поїздом із Москви до Мурманська. Ділить купе з випадковим попутником — малоосвіченим і питущим російським шахтарем.

Найкращим режисером визнали француза 60-річного Леоса Каракса за мюзикл "Аннетт".

Нагороду за найкращу жіночу роль віддали норвезькій акторці Ренате Рейнсве, 33 роки. У трагікомедії "Найгірша людина у світі" зіграла консультантку в книгарні.

Найкращим актором став американець 31-річний Калеб Лендрі Джонс. У драмі "Нітрам" втілив 28-річного Мартіна Брайанта — наймасовішого вбивцю в історії Австралії.

— Канни повернулися з потужною програмою після річної пандемічної перерви. Це був один із найкращих світових кінофестивалів, — продовжує Лук'ян Галкін. — Захід революційно змінився. Завжди асоціювався з нескінченними чергами. Треба приходити за 2 години до сеансу без жодної надії потрапити в залу. Тепер з'явилися електронні квитки. Так скасували скупчення людей під палючим сонцем. Також Канни — це багато в чому про красу. Коли прилітаєш з України, відпочиваєш від несмаку зовнішньої реклами, яка візуальним шумом давить скрізь. Тут усе красиво, в одній стилістиці.

В основному конкурсі фестивалю представили 24 фільми.

Зараз ви читаєте новину «Часом було нестерпно — кілька разів заплющував очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути