понеділок, 11 січня 2010 17:23

Помер автор "Їжачка в тумані"

Автор: фото з сайту www.ru.wikipedia.org
  Сергій Козлов помер на 71-му році життя від запалення легенів
Сергій Козлов помер на 71-му році життя від запалення легенів

У суботу в Москві на 71-му році життя від запалення легенів помер письменник-казкар Сергій Козлов. Він відомий як автор книжки "Їжачок у тумані". 2003-го постановку за його твором визнали найкращим мультфільмом усіх часів і народів.

— Козлов був ні на кого не схожий, — каже друг Сергія, дитячий поет 65-річний Юрій Кушак. — Ми приятелювали півстоліття. Такої казкової прози більше не писав ніхто. Її з задоволенням перекладають французи, німці, американці. "Їжачок у тумані" увійшов до числа 20 найкращих казок світу.

Сергій Козлов народився у Москві. Кілька років працював токарем, учителем співу, екскурсоводом, друкарем, кочегаром. Першу казку видав 1960-го.

— Раніше героями казок у Радянському Союзі забороняли робити звірів, — пояснює Юрій Кушак. — Чиновники не розуміли, що в образі Їжачка можна показати справжню людяність. У казці навіть Ведмежати не було. Їжачок один. Йому нема до кого йти. Ведмежа довелося дописати у сценарії для мультфільму Юрія Норштейна, щоб був якийсь хеппі-енд.

Серій Козлов написав два десятки книг, сценарії до 16 мультфільмів. У 1970-х видав книжку про Левеня і Черепаху, які співали пісню "Я на солнышке лежу". На студії "Союзмультфільм" за нею зняли вісім мультфільмів. За два місяці до смерті казкарю присудили премію ім. Корнія Чуковського.

Зараз ви читаєте новину «Помер автор "Їжачка в тумані"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути