вівторок, 18 липня 2017 06:30

Політики пропонують гроші за виступ на фестивалі "Бандерштат"

Політики пропонують гроші за виступ на фестивалі "Бандерштат"
Політики пропонують гроші за виступ на фестивалі "Бандерштат" Фото: uFest.in.ua

— В уявленні багатьох українців слова "націоналізм", "Бандера" мають різко негативне значення. Нам важливо переконати їх у зворотньому, — каже Марина ­Хромих, 30 років, виконавчий директор фестивалю українського духу "Бандерштат".

4–6 серпня захід відбудеться в селі Рованці Луцького району Волині.

— Ідеологія "Бандерштату" зменшує аудиторію. Але це — наша принципова позиція. На перших афішах зображу­вали Степана Бандеру. Ця історична постать була нашим основним символом, духовним лідером. Зараз розширюємо ідею. Пояснюємо гостям, що тут немає радикалів.

Фестиваль існує з 2007 року.

— Хотіли просувати українську сучасну музику. 10 років тому в нашому ефірі крутили тільки низькопробну російську попсу. Це знищувало національного виробника. З часом метою фестивалю стало просвітництво та популяризація всього українського. Ідеться не тільки про музику й мову. Щоб вселити в українців спільну ідею, ми на кілька днів створюємо мікромістечко свідомих людей. До нас приїжджають, щоб розважитися, але при цьому подумати про майбутнє, — продовжує Марина Хромих.

Щороку "Бандерштат" має нову тему.

— Торік на афіші була дівчина у вінку та в шкіряній куртці. Втілювала образ сучасної України. Наша країна має врешті перейти на новий рівень. Зараз є потреба у формуванні позитивного мислення. Ми все можемо й вміємо. Єдине — потрібно вірити в себе. Цьогоріч зобразили осучасненого козака в шоломі. На руці — тату із зображенням тризуба. Позаду — ідеологи українського націоналізму. Це символ того, що за будь-якою абстрактною ідеєю є реальні люди, які її відстоюють.

2016-го обговорювали проблеми Криму й кримських татар. Цьогоріч сфокусувалися на тезі "Україна — країна можливостей".

На гутірках розповідатимуть про виїзд молоді за кордон, про можливості реалізації себе тут. Традиційно прийдуть ветерани УПА. Виступатиме політик Віталій Шабунін, журналіст Роман Скрипін, письменник Макс Кідрук, політолог Микола Давидюк, менеджер-економіст Павло Шеремета та видавець Іван Малкович. Має бути міністр охорони здоров'я Уляна Супрун. Більшість виступаючих приїжджають своїм коштом. Гонорари не передбачені. Навпаки — деякі політики кілька разів пропонували нам гроші за виступ на фестивалі. Точно ніколи не запросимо на "Бандер­штат" членів "Опозиційного блоку". Ту саму Надію Савченко, яка була торік. Дехто нам дорікав: "Як же ж так? Вона ж у вас виступала". Так, бо на той момент ця жінка була цікавою суспільству. Зібрала рекордну кількість слухачів гутіркової сцени. Її ім'я довгий час було на слуху. Люди хотіли з нею говорити.

На музичній сцені "Бандер­штату" виступлять гурти "Воплі Відоплясова", "Тінь Сонця", "Бумбокс", "Тартак", "Скрябін", "Оторвальд", "Жадан і собаки".

На виручені кошти організатори фестивалю допомагають ветеранам АТО, купують військову техніку.

Зараз ви читаєте новину «Політики пропонують гроші за виступ на фестивалі "Бандерштат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути