Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2011 00:00

Планують зібрати 90 мільйонів

Новий закон про гастролі розглядають у Верховній Раді. За гастрольне посвідчення артистів змусять платити із кожного виступу. Театри, виконавці академічної та народної музики — 1%, естрадні та циркові колективи — 3%, шоу-програми — 5%. Їх рахують із вартості усіх квитків, незалежно від кількості проданих. До того гастрольний збір платили лише іноземці. За рік у Міністерстві культури з артистів планують зібрати 90 млн грн.

Мирослав Гринишин, 45 років, продюсер театральної компанії "Бенюк і Хостікоєв":

— 1 відсоток повного залу для театрів — це приблизно 500 гривень з вистави. Але ж аншлаги бувають лише на прем'єрах. Далі заповнення залу на дві третини — вже добре. Конкурентів в Україні не маємо. Спектаклі у нас ідуть по кілька років, квитки — від 10 до 400 гривень. Бенюка, Хостікоєва й інших наших акторів публіка хоче бачити завжди. Але українське не конкурентне із закордонним. Треба відділити тих, хто привозить культурний продукт, від тих, хто створює. Бо на гастролера глядач може собі дозволити піти двічі на рік, а на своє має ходити щомісяця.

Микола Кобзов, 38 років, президент "Циркового союзу Кобзова":

— Закон виглядає нісенітницею. В будні у нас заповнення залу лише на 10 відсотків. Як ми можемо сплачувати державі з аншлагу? Культури і так немає в Україні, тепер вона взагалі зникне. Для себе ми бачимо єдиний вихід — виїхати в Росію. Там театр звільнили від податків. Як кажуть: "Цирк поїхав туди, де вірять у диво".

Олег Збаращук, 27 років, продюсер з організації концертів гурту "ТіК":

— Закон уб'є передусім молодих артистів. Вони не зможуть давати концерти. Решта й далі гастролюватиме. Краще б ліцензували організаторів концертів, бо це проблема. За оренду київського "Палацу спорту" його керівництво вимагали з "ТіК" із "ВВ" таку ж суму, як і з концерту Брітні Спірс. Такі закони пишуть нерозумні люди. А якщо нерозумні, то значить, залишать дірки.

Юрій Фальоса, 50 років, колишній продюсер Ані Лорак та Міки Ньютон:

— Закони міняються щопівроку. Все одно знайдемо шляхи обійти. Якщо ні, відмовимося від концертів. Нехай чиновники голодують. Слухають Шакіру за 2 мільйони доларів. Самі ж платимуть нам безналом, а офіційно оформлятимуть інші суми. Чув, за порушення закону штампуватимуть 20 відсотків від аншлагового збору. Нехай спочатку когось впіймають за руку. В нашій країні на артистах багато не заробиш. На розкрутку витрачаємо власні бабки, ніякий Мінкульт нам не допомагає. Публічних людей у нас чіпати не можна. Ніякий президент не збере повний стадіон, а популярний артист може. Так за кого народ піде?

Зараз ви читаєте новину «Планують зібрати 90 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути