вівторок, 12 червня 2012 06:30

Письменник зустрів героїв своєї книжки в потязі

Письменник зустрів героїв своєї книжки в потязі
Фото: krasnews.at.ua

— Серед малих хлопчаків, які копають каштани, можна впізнати майбутніх Шевченка, Блохіна, Шовковського, — розповідає про героїв свого есе "М'ячі" письменник 43-річний Євген Положій. У київському видавництві "Грані-Т" вийшла збірка "Тотальний футбол". Кожен з її авторів написав про одне з міст Євро-2012.

— Книжка буде цікава не тільки фанам. Футбол у ній — лише тло для життєвих історій, — говорить письменник. — Уболіваю за "Динамо" з 1975-го. У мене київські хлопці грають у футбол усім, що потрапить під ноги. Дядьки у краватках зробили футбол великим бізнесом. Коли забудуть про оцих хлопчаків, які по всьому світу копають різні імпровізовані м'ячі, одразу програють. У Києві з "Динамо" це вже відбувається. Про такі банальні речі прямо не пишу. Їх можна прочитати між рядками.

Коли їхали на презентацію у Львів, з нами у вагон зайшли зірки-ветерани "Динамо" — Віктор Леоненко, Василь Рац, Віктор Хлус. А я про останнього якраз пишу. Подарував кожному по примірнику. Не знаю, чи прочитають повністю. Але рядок про себе — точно.

Збірку створили на замовлення німецького видавництва "Зуркамп". Долучили чотирьох польських авторів.

— Сергій Жадан і Наталка Сняданко презентують зараз нашу книжку в Польщі. Сашко Ушкалов і полька Наташа Ґерке — в Австрії. Майже всі письменники починали з дитячих спогадів про улюблену команду свого міста. А от Павел Ґюлле зробив справжній історичний екскурс. Його герою панові Янеку за 80 років. Він пригадує рідний Гданськ, коли той ще був німецьким Данциґом, і як до них приїхала грати єврейська команда з Дрогобича.

Наклад збірки — дві тисячі примірників. У книгарнях вона коштує 30 грн.

— Мені не потрапляв на очі бестселер про футбол, написаний за останні сто років, — каже львівський поет і літературний критик Віктор Неборак, 51 рік. — Найкращі футболісти живуть у Латинській Америці. Але чомусь жоден з їхніх видатних письменників не зацікавився цією темою. У видавництві "Кальварія" раніше виходила невеличка книжка німця Томаса Бруссіґа "Як хлопці стають чоловіками, або Чому футбол". Дотепна історія тренера, який говорить, що насправді футбол — неймовірно проста гра. Як можна не влучити з 11 метрів у ворота? Поява безлічі літературних збірок про футбол пов'язана з Євро-2012. Увагу до чемпіонату посилено нагнітають із різних боків. Таке враження, що це найбільша подія після помаранчевої революції в сучасній українській історії. Тільки не відомо, чим закінчиться. Може, ще одною революцією. А може, після неї в українській літературі з'явиться хороший футбольний роман.

Зараз ви читаєте новину «Письменник зустрів героїв своєї книжки в потязі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути