Ексклюзиви
пʼятниця, 06 травня 2011 00:30

Піаніст Володимир Крайнєв помер у Німеччині

Автор: фото з сайта www.rus.ruvr.ru
  Російський піаніст Володимир Крайнєв вважав своєю батьківщиною Харків. Його батьки після війни переїхали туди із Росії
Російський піаніст Володимир Крайнєв вважав своєю батьківщиною Харків. Його батьки після війни переїхали туди із Росії

Російський піаніст 67-річний Володимир Крайнєв помер 29 квітня в німецькому місті Ганновер від аневризми легеневої артерії. 7 травня його тіло перевезуть до Москви й поховають на Ваганьковському кладовищі.

— Останні кілька років він хворів, казав, що важко дихати, — розповідає ректор Московської консерваторії Олександр Соколов. — 29 квітня йому раптово стало зле. Дружина, тренер із фігурного катання Тетяна Тарасова, викликала лікарів. Але було вже пізно.

В Україні Володимир Крайнєв заснував благодійний фонд із допомоги юним піаністам і Міжнародний конкурс молодих піаністів у Харкові. Вважав це місто своєю батьківщиною, бо після війни батьки сюди переїхали.

— Він відбирав талановитих дітей і вивозив їх до себе в Ганноверську школу, — розповідає проректор музичного училища імені Глієра Юрій Зільберман, 65 років. — Дітям не було де жити, тому він забирав їх до себе додому. Його мати доглядала їх, як рідних онуків, бо своїх дітей Володимир не мав. Кримчанка Маша Кім, Ігор Четоєв, Міша Данченко жили в нього. Володимир повністю їх опікав. Навіть згодом допомагав влаштуватися на роботу. Михайла влаштував вчителем у школі, в якій сам викладав.

Володя був дуже юморний. Багато жартів набрався від Михайла Жванецького, бо колись із ним жив на одному поверсі. Михайло про Володю казав: метр у кепці в прижку. Володі це так сподобалося, що він часто повторював жарт, сміючись над своїм маленьким зростом. Коли приходив у компанію, жінки спершу не звертали на нього уваги, бо маленький, непоказний. Але варто було йому заговорити, як забували про своїх кавалерів. До кінця вечора пісяли за ним гарячим кип'ятком.

Володимир Крайнєв народився в російському місті Красноярськ. У 8 років став лауреатом Московського конкурсу ім. Чайковського. Композитор Альфред Шнітке написав для нього Концерт для фортепіано і струнних. Останні 15 років Крайнєв працював професором Вищої школи музики в Ганновері.

Зараз ви читаєте новину «Піаніст Володимир Крайнєв помер у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути