вівторок, 26 липня 2011 00:15

Переміг фільм про дівчину-хлопця

У суботу, 23 липня, оголосили переможців ІІ Одеського міжнародного кінофестивалю. Упродовж тижня його відвідали 70 тис людей.

— Чого гріха таїти, фестиваль — штука збиткова на перших порах, — каже віце-прем'єр Сергій Тігіпко, 51 рік. Він іде червоною доріжкою до входу в Одеський оперний театр. Тут починається церемонія закриття. За руку тримає дружину Вікторію, 37 років. Вона — президент фестивалю. Одягнута в білу сукню з чорними вставками. — Щоб таке дітище вижило, потрібно постійно підстраховувати його фінансами. Я не міг не підтримати дружину.

Зал заповнений вщерть. Ведучий росіянин Олександр Гордон, 47 років, у легкому бежевому костюмі попиває коньяк прямо на сцені. Кличе на сцену міністра культури Михайла Кулиняка, 42 роки. Той швидко піднімається.

— Чув про ваші вокальні здібності, тому хотів би заспівати дуетом, — каже Кулиняк і заводить пісню "Hiч яка мiсячна". Гордон підхоплює. У два голоси виконують декілька куплетів. Зал заходиться оплесками.

$15 тис. та статуетку "Золотий Дюк" голова журі польський режисер Єжи Штур, 64 роки, вручає французькій акторці Софі Каттані. Вона представляє стрічку Селін Ш'ямми "Дівчисько". Картина стала переможцем фестивалю. Це історія про дівчинку Лору, яка вдає хлопця: має коротку зачіску, поводиться по-хлопчачому. Навіть її подруга Ліза вважає, що це правда.

— Було страшнувато грати поруч із дітьми, — каже Софі Каттані. Вона зіграла матір Лори. — Вони — найкращі актори. Мають природну чарівність, яка була в кожного з нас, але з віком зникла. Уже років зо п'ять французькі жінки-режисери перестали зосереджуватися на сюжеті й розкривають глибокі питання. Насправді цей фільм про чоловіків.

Приз за кращу режисуру отримав бельгійський фільм "Убийте мене, будь ласка" режисера Оліаса Барко. Приз глядацьких симпатій — дебют німецько-турецької режисерки Ясміни Самдерелі "Ласкаво просимо до Німеччини". Українська стрічка Олександра Шапіро "Бес Пор Nо" залишилася без нагород.

— "Бес Пор Nо" достойно представив Україну, — каже кінокритик і арт-директор фестивалю Алік Шпилюк, 53 роки. — Він показовий для нашого часу. Але, на думку журі, були кращі стрічки, які й отримали нагороди. "Дівчисько" дуже майстерно зроблений фільм. Порушує важливі питання, але робить це легко, не дидактично й заслуговує на цю премію.

Після нагородження гості смакують шампанське та морепродукти у сквері поблизу Опери. Сергій Тігіпко ні на крок не відходить від дружини.

— Ех, якби не чоловік, — Гордон із ніг до голови роздивляється Вікторію Тігіпко.

За тиждень фестивалю гості випили до 3 т алкогольних напоїв.

 

3

людей знепритомніли під час церемонії відкриття Одеського кінофестивалю 15 липня. Вони спостерігали за кінозірками, які червоною доріжкою заходили до Оперного театру. Температура повітря сягала 37°С. В одного чоловіка стався гіпертонічний криз, у другого — печінкові кольки.

95

гривень на добу коштує проживання в одномісному номері одеського готелю "Токіо-стар". У кімнаті немає вікна. Відстань від ліжка до дверей — півметра. Повзають таргани. Там винаймають житло люди, що приїхали на фестиваль.

71

фільм показали на цьогорічному Одеському кінофестивалі. Серед них — прем'єра в Україні стрічки данського режисера Ларса фон Трієра "Меланхолія". Квитки розкупили за два дні до показу.

 

Зараз ви читаєте новину «Переміг фільм про дівчину-хлопця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути