Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2018 05:45

Відкрили художню виставку "Україна очима дітей АТО"

Автор: ОЛЕНА КУПОВИХ
  Меценат Людмила Русаліна вручає подарунки учасникам конкурсу малюнка ”Україна очима дітей АТО”
Меценат Людмила Русаліна вручає подарунки учасникам конкурсу малюнка ”Україна очима дітей АТО”

— Діти з прифронтових територій Донбасу — незвичайні. Вони такі ж щирі й талановиті та розумні, як їхні ровесники з інших частин України. І одночасно особливо вразливі. Їм щодня доводиться справлятися з проблемами, з якими часто не під силу впоратися навіть дорослим. Війна змусили їх рано подорослішати, — каже меценат Людмила Русаліна на відкритті виставки "Україна очима дітей АТО" в адміністрації Дарницького району Києва.

— З радістю підтримую творчі проекти. Особливо спрямовані на допомогу підліткам, які цього потребують. Як мама п'ятьох дітей, добре знаю, наскільки важлива підтримка й увага для кожної дитини. Важливо знати, що поруч завжди є люди, яким не байдуже. Переконана, що чужих дітей не буває. Кожен із нас може допомогти у міру своїх можливостей. Мова йде не лише про матеріальне. Малечі потрібне спілкування, увага й турбота.

За результатами Всеукраїнського конкурсу малюнка організатори проекту відібрали 27 дітей із Донбасу. Вони відпочили в оздоровчому таборі "Арніка" у Воловецькому районі на Закарпатті.

— Наша мета — оздоровити та провести реабілітацію дітей із прифронтової зони методами арт-терапії. Це один із найкращих способів допомогти їм забути про страхи війни. Юні художники могли ближче познайомитися з культурним надбанням Західної України. Відчути радість спілкування з цікавими людьми, — продовжує Людмила Русаліна.

Проект "Дитинство без слів" пройшов у рамках дев'ятого Арт-каравану Дружби з мистецької реабілітації. На виставці у Дарницькій РДА представили надіслані на конкурс малюнки, а також ті, що створили після реабілітації. Загалом було 30 робіт.

— Завдання конкурсантів — показати Україну, — розповідає лідер молодіжного руху "Здорова Україна" Станіслав Липовський.

— Надіслані роботи були в темних кольорах: чорні, сірі. Часто діти ділять аркуш на дві частини. На одній зображують війну. На другій — мир, бо дуже його прагнуть. Після проходження арт-реабілітації малюнки світліші. На них з'являється сонце, усміхнені обличчя, яскраві стрічки. Взяти участь у проекті можна лише раз. Це для того, щоб відпочили якомога більше дітей.

13-річна Юлія намалювала перев'язану рушником карту ­України.

— Виконує три функції, — пояснює дівчина. — Перша — це мотузка, що пов'язує всі куточки країни в одне ціле. Друга — пластир, що має залікувати біль. Третя — оберіг, щоб об'єднана і здорова держава була сильнішою за ворогів. Ще на малюнку є мак і калина. Бо червоним треба малювати квіти, а не кров.

Всі учасники виставки отримали смачні солодкі подарунки від торгової марки "Домашнє Свято".

Зараз ви читаєте новину «Відкрили художню виставку "Україна очима дітей АТО"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути