понеділок, 22 березня 2010 17:59

"Вона не приймає фальші сучасного театру"

19 березня у столичному Молодому театрі показали виставу "Інкрустації" за творами Ліни Костенко. Прем"єру приурочили до 80-річчя поетеси.

— За творами Ліни Костенко спектаклі ставлять не вперше, — говорить 71-річний Лесь Танюк, театральний режисер. Він сидить у центрі зали із дружиною Неллі Корнієнко. — Позаторік у цьому ж театрі ставили композицію з її творів. Ліна прийшла й сказала: "Що ви наробили? Взяли старе, наче я більше нічого за все життя не написала". Треба обережно поводитися з її віршами — дивитися, як вони виглядають у просторі й часі. У Молодому працюють традиційні актори побутового театру. Вони менш окрилені. Духовно не той рівень, нема в них Ліниного "головою на плаху".

Лесь Танюк — колишній головний режисер Молодого театру.

— У середині 1980-х Ліна Василівна читала в нас вірші. Тоді вона надзвичайно впливала на культурний клімат Києва. Вона розумно вчиняє своїм вибором усамітнення. Не приймає фальші сучасного світу. Існує як легенда, як міф. Тепер це значно енергетичніше, ніж бути реальним письменником. Із дому виходить, коли їде в Чорнобиль на археологічні розвідки. Ну, з ким би вона зараз працювала? З Яворівським у Спілці письменників? Не може бути такого. Із комітетом Шевченківської премії, де премії роздають за гроші? Наболілим ділиться з удовою В"ячеслава Чорновола — Атеною Пашко, та зі мною. Був у неї друг Євген Попович, але, на жаль, помер. Добре, що донька Оксана Пахльовська стала частіше приїжджати з Італії підтримати її.

На сцені вірші читає актриса Лідія Вовкун, дружина екс-міністра культури Василя Вовкуна. Їй акомпанує музичний дует сестер Тельнюк.

— Я зачитувалася поезією Ліни Костенко ще зі студентських років, коли вона була забороненою, — розповідає Лідія Вовкун, 51 рік. — Від руки переписала її збірку "Зоряний інтеграл". П"ять років тому Василь поставив у Чернівецькому драмтеатрі моновиставу за її творами. Я грала в ній. Ліна Василівна прийшла. Потім запросила нас на чай, ми говорили всю ніч. Після цієї вистави теж поїхали з чоловіком вітати її.

"Інкрустації" поставила режисер 41-річна Олена Шапаренко зі столичного Центру Леся Курбаса.

— Мене запросила Лідія Вовкун. Часу було 10 днів. Узяли дещо з чернівецького спектаклю. Використали вірші, які Лідія вже знала напам"ять.

Ліна Костенко на прем"єру не прийшла.

— Ми надіслали їй два запрошення, — кажуть в адміністрації театру. — Але вона відмовилася. Ліна Василівна не веде світського життя, уникає публічних заходів.

Із днем народження її привітав президент Віктор Янукович і прем"єр Микола Азаров. "Велич таланту і маєстат Вашої особистості завжди були, є і будуть духовною опорою, наснагою і джерелом впевненості для кожного, хто як моральне кредо прийняв Вашу пересторогу: "Людині бійся душу ошукать, бо в цьому схибиш — то уже навіки", — ідеться у привітанні Януковича.

Екс-прем"єр-міністр Юлія Тимошенко подарувала Ліні Костенко 80 червоних троянд.

Книжки поетеси не перевидавали 19 років

Столичне видавництво "Либідь" підготувало перевидання поеми Ліни Костенко "Берестечко" з ілюстраціями художника Сергія Якутовича. А також збірку "Гіацинтове сонце" з малюнками художника Івана Марчука. До книжки додадуть диск пісень на слова поетеси у виконанні лікарки й барда Ольги Богомолець.

За часи незалежності твори Ліни Костенко видають і перевидають уперше. Торік у  вересні вона подала до київського видавництва "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га" рукопис свого роману "Записки українського самашедшого". Невдовзі забрала його на доопрацювання.

Зараз ви читаєте новину «"Вона не приймає фальші сучасного театру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути