Ексклюзиви
вівторок, 25 березня 2008 17:38

Олексій Петренко мріє зіграти Тараса Бульбу (ФОТО)
7

Актор Олексій Петренко з дружиною Галиною Кожуховою на церемонії вручення російської кінопремії ”Золотий орел”. ”Мосфільм”, 27 січня 2008 року
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
У мелодрамі ”Жорстокий романс” за п’єсою Миколи Островського ”Безприданниця” (1984 рік) артист утілив купця Кнурова. Мати головної героїні Лариси — петербурзька акторка Аліса Фрейндліх
1998-го під час зйомок  у стрічці ”Сибірський цирульник” Петренко пережив інфаркт. Поряд із ним — голлівудська актриса Джулія Ормонд
Стрічка ”Агонія” (1981 рік) принесла артистові славу. Він зіграв Григорія Распутіна
Стрічка ”12” вийшла на екрани 2007-го. У ній Петренко — присяжний суддя з Чернігівщини

Актору Олексієві Петренку виповнилося 70 років. Він відомий ролями Петра І в мелодрамі "Розповідь про те, як цар Петро арапа женив", багатія Кнурова в "Жорcтокому романсі", генерала Радлова в "Сибірському цирульнику". У театрі та кіно Петренко зіграв 100 ролей.

Олексій Васильович народився в селі Чемер на Чернігівщині 26 березня 1938 року. Та в його паспорті записана інша дата — 1 квітня. Мати актора важко його народжувала, чотири дні після пологів не могла оговтатися. Тому дитину записали в сільраді пізніше.

Олексій двічі провалився на іспитах у Київський театральний інститут. Щоб не сидіти на шиї у батьків, пішов помічником до коваля.

— Якось сів обідати на наковальню, — згадує Петренко. — А коваль ударив мене кувалдою між лопаток: "Не сиди на тому місці, де ми гроші заробляємо!"

Утретє Петренко подав документи до Харківського театрального інституту. Перед іспитами зустрів актора Трохима Ольховського. Той почув, як Олексій читає вірші, й сказав екзаменаторам: "Що хочете робіть, але щоб цей хлопчик у мене був. Я хочу його вчити".

Після вузу Петренко працював у Донецькому російському драматичному театрі. Там познайомився із російським режисером Ігорем Владіміровим. Він запросив Петренка до Ленінграда. Актор кілька років працював у театрі ім. Ленсовєта, а потім перебрався у Москву. 1967 року став штатним актором кіностудії ім. Горького. Зоряною для Олексія Васильовича була роль Григорія Распутіна у фільмі "Агонія" режисера Елена Клімова. Під час зйомок в актора стався інфаркт. Петренкові було 34 роки. Другий інфаркт він пережив у 60, коли Микита Міхалков знімав у Москві на Красній площі "Сибірського цирульника". Петренко грав генерала Радлова, який випив горілки й після цього з"їв склянку.

— Коли знімали сцену Масляної, — згадує актор, — на мене навішали кілограмів 40 різного реквізиту: важку шубу, шаблю, пістолет. Костюмери не могли за раз усе донести. А мені в цьому вбранні довелося з циганами вприсядку танцювати. Тоді й стався інфаркт. Потім довелося потайки від лікарів на зйомки бігати.

Дружина Олексія Петренка — Галина Кожухова — працювала театральним оглядачем московської газети "Правда". 30 років тому вона брала в Олексія інтерв"ю. Відтоді подружжя разом 28 років.

— Галя мене сварить, коли я беру багато роботи, — скаржиться актор. — Через неї відмовляюся від 98 зі ста ролей. Якби дружина мене не гальмувала, матеріально жив би краще.

Петренко зауважує, що мріє зіграти Тараса Бульбу, але цієї ролі йому ніхто не пропонував.

Мешкає Олексій Васильович у підмосковному селищі Микульське у власному будинку, варить там квас і медовуху. Часто з родиною співає українських народних пісень. Має гарний голос, тому іноді виступає у збірних концертах із московським симфонічним оркестром під керівництвом Володимира Федосєєва. Вивчає церковнослов"янську мову. Каже, що знадобиться, бо кожній людині після смерті доведеться говорити з Богом.

Займається спортом.

— Краще померти під тренажером, ніж під крапельницею, — пояснює він. Займається вдома на тренажерах, потім іде в сауну, а згодом дружина йому робить масаж.

— Льоша волає, як у гестапо, — каже про чоловіка Галина Кожухова.

Актор до 65 років не мав машини. 2003-го на фестивалі "Віват, кіно Росії" Горьковський автозавод подарував акторові "волгу". Але Олексій Васильович не має водійських прав. Тому на авто їздив син — Михайло Кожухов, йому нині 52 роки. Він веде телепрограму "В пошуках пригод" на телеканалі "Росія".



Зараз ви читаєте новину «Олексій Петренко мріє зіграти Тараса Бульбу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути