Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2010 02:39

Олександр Фельдман показав 40 японських мініатюр

14 лютого в столичному музеї мистецтв ім. Ханенків відкрилася виставка "Окімоно: 100 років від тріумфу в Європі". Показують 40 японських статуеток із колекції 50-річного Олександра Фельдмана, депутата-"бютівця".

— Ми ніколи не влаштовуємо посередніх виставок, — каже Віра Виноградова, директорка музею. — Показати колекцію Олександра Борисовича для нас велика честь, бо в нього найкраще зібрання окімоно у світі. Минулого року на 90-річчя музею він подарував нам 12 фігурок. Сьогодні передав іще ґнотову рушницю XVII століття, самурайський меч, інший трохи менший — вакідзасі — та кинджал айкуті.

Олександр Фельдман почав колекціонувати окімоно 16 років тому.

— Спочатку збирав холодну зброю, — розповідає. — Тоді почав збирати західний живопис та скульптуру, мініатюрну пластику й морські мушлі. Всього у моїй колекції 5250 предметів. Із них окімоно — близько 400. Японці підкорили мене тим, що все доводять до ідеального стану. Ось це окімоно майстра Чікаакі ніхто не може відрізнити від справжньої мушлі. Клав перед спеціалістами кілька, вони не могли сказати, яка із них зі слонової кістки. Майстер зробив її з усіма дефектами і наростами. На виготовлення однієї речі йде півроку. Одна помилка — і робота зіпсована. Її не можна відреставрувати, підфарбувати чи склеїти. Японські майстри були дуже бідні. Слонову кістку брали у борг у голландських моряків. Гроші віддавали після продажу роботи. Як зіпсують кістку, мусили все життя відробляти. Через це працювали майстри найвищого класу.

Окімоно показують у двох залах. Фельдман підходить до 45-сантиметрової фігурки "Мати, яка годує немовля". Її зробив майстер Кадзуо 1910 року.

— Виготовив її для Заходу, вона перегукується із "Мадонною" Рафаеля. Зробив три такі скульптури — зі слонової кістки, бронзи і дерева. Дві я знайшов на західних аукціонах, а з дерева досі не можу відшукати. Це найдорожча робота у моїй колекції. Дозвіл на її вивезення отримував півтора року. 30 років тому заборонили вбивати слонів, відтоді вивозити вироби із слонової кістки не можна. Найняв експертів, які довели, що фігурка була вирізьблена до заборони.

— Олександр Борисович хоче відкрити свій музей у Харкові, — говорить Світлана Рибалко, куратор японської колекції мецената. — З розташуванням ще не визначилися, але макет я вже бачила.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Фельдман показав 40 японських мініатюр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути