середа, 28 листопада 2007 16:10

Олег Лапоногов чотири місяці жив при церкві

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олег Лапоногов каже, що група ”Табула Раса” записує новий роковий альбом. Видадуть його до літа
Олег Лапоногов каже, що група ”Табула Раса” записує новий роковий альбом. Видадуть його до літа

Рок-гурт "Табула Раса" на шість років зник з українського шоу-бізнесу. Після виходу диска "Бетельгейзе" 1998-го вокаліст групи Олег Лапоногов поїхав із Києва до батьків у Суми.

— Я втомився від постійної уваги, — розказує російською 44-річний Олег у київському ресторані "Корчма". — Вже фобії почали різні з"являтися. Я довго ніде не працював. Їздив по селах на велосипеді, допомагав людям по господарству. Чотири місяці жив у обителі при церкві, не брав до рук гітари. Думав, дах поїде — так хотілося музики. Співав у церковному хорі. От де справжня музика.

Сьогодні в столичному клубі "Модабар" гурт "Табула Раса" презентує диск "Музика народів птахів". До нього увійшли найкращі пісні за 18-річну історію групи.

— Серед 14 пісень буде одна нова — "Коли тобі 22", — пояснює Лапоногов. — Пісня мала чотири варіанти. Продюсер Дмитро Костюк вибрав найпопсовіший, щоб її взяли на радіо.

Не образливо для рокера поп-музику грати?

— Ні. Існує хибна думка серед чоловіків: якщо купив "феррарі" — то мужик. А якщо в тебе "запорожець", то наче — ні. Грати рок замість джазу й попcи для мене — так само не ознака мужності. У середині 90-х ми мали два гастрольні тури Україною. Тоді мені навіть сподобалося під "фанеру" грати. Це ж треба вміти під неї на сцені кривлятися. Якщо ти хороший музикант, все одно — під фонограму ти звучиш чи вживу. Якби так звані співаючі труси вживу співали, було б іще гірше, — сміється Лапоногов.

Виплюнув власний зуб із фонтаном крові

Із 2007-го "Табулу Расу" розкручує продюсер дівочого поп-гурту "ВІА Гра" Дмитро Костюк.

— Ми зустрілися рік тому на зйомках новорічної програми для російського каналу "ОТВ", — розповідає співак. — Діма був у гарному настрої. Я запропонував йому нас продюсувати. У творчості хоч-не-хоч — душу відкриваєш. Тому важливо працювати з людиною, якій довіряєш. Ми з Дімою давно знайомі, обидва з Сумщини.

Та ж ви народилися у Бродах на Львівщині.

— Мій батько — військовий льотчик. Коли я був малим, його перевели до Сум. Я теж вступив до сумського аероклубу. Отримав звання молодшого лейтенанта. А потім захотів бути актором. Перед іспитами в театральний інститут від страху випив пляшку пива. Танцював на екзамені "мотузочку", вдарився спиною об грузок, який кулісу тримає, вона й накрила мене. А наступного року вступив, на курс Валентини Зимньої та Юрія Висоцького. З усіх предметів, крім акторської майстерності, був дуб дубом. У дипломних спектаклях грав Квазімодо із "Собору Паризької Богоматері". Дуже хотів у Молодіжний театр влаштуватися. Але без київської прописки туди не брали. Режисер Володимир Бегма хотів узяти мене в оперний. Але трупа проголосувала за іншого актора. Я побачив на дереві напроти входу до інституту оголошення, що група "Абріс" шукає вокаліста. Так став музикантом.

Коли почали заробляти музикою?

— Із 1995-го продюсер Віталій Клімов платив нам щомісяця по 300 доларів. А до того я у фірмі "Шварцкопф"  рекламним агентом підробляв, у музичній редакції "УТ-1" набирав титри. Наш перший клавішник Сергій Гримальський 1992-го пішов грати в ресторан, бо там більші гроші платили.  

Які виступи запам"яталися найбільше?

— Років десять тому виступали в Ізмаїлі. Усі, крім мене й водія, поснідали мідіями. За півгодини до концерту їм викликали "швидку" й забрали до лікарні. Увімкнули фонограму. Водій став за клавіші, а я з гітарою мотався по сцені, — згадує Лапоногов. — А на фестивалі "Рок саммер" в естонському Таллінні російські металісти з "Арії" за лаштунками з бразильською групою "Сепультура" побилися. Вокаліст бразильців виплюнув на сцені власний зуб із фонтаном крові. Глядачі подумали, що це елемент шоу.

1996-го у вас на розігріві виступав гурт "Океан Ельзи".

— Це був їхній перший виступ у Києві, в Політеху. Я тоді з другом посварився і так набухався, що небагато пам"ятаю. Струни порвав, тож ми не дограли. Продюсер Віталій Клімов саме тоді поклав на "Океанів" око. А через кілька місяців почав їх розкручувати. Зі Славком Вакарчуком ми при зустрічі вітаємося, а з Юрієм Хусточкою на каву ходимо.

1963, 9 жовтня — Олег Лапоногов народився в місті Броди на Львівщині в родині пілота
1984 — вступив на акторський факультет Київського театрального інституту
1989 — став вокалістом гурту "Абріс", згодом — "Табула Раса"
1991 — лауреат фестивалю "Червона рута" в Запоріжжі
1997 — "Табула Раса" одержала музичну премію "Золота жар-птиця" як краща поп-група
1998 — йде з шоу-бізнесу, їде в Суми
2003 — повертається до Києва
2007 — продюсером гурту став Дмитро Костюк
Живе в цивільному шлюбі з модельєром Іриною Астаховою

Зараз ви читаєте новину «Олег Лапоногов чотири місяці жив при церкві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути