вівторок, 01 листопада 2011 00:45

Оксана Забужко спала по три години

30 жовтня у столичному кінотеатрі "Київ" завершився 41-й кінофестиваль "Молодість". Статуетку "Скіфський олень" та гран-прі 80 тис. грн отримав фільм "Подих" австрійця 48-річного Карла Марковича.

— Відверто, не бачив нічого, бо тільки повернувся з Канади, — каже міністр культури Михайло Кулиняк у холі кінотеатру. — Організатори навіть не сказали, яка стрічка перемогла. Тепер і міністр дізнається про фільм-переможця вже на сцені. Мені дадуть конверт, вручатиму гран-прі.

Головний герой "Подиху" 19-річний Роман Коґлер сидить у колонії за неумисне вбивство. Влаштовується на роботу до похоронного бюро. Розшукує свою матір, яка кинула його немовлям. Та розповідає синові, як хотіла його задушити, бо він плакав і заважав спати. Наступного дня віддала його до притулку. У фіналі Романа випускають із колонії. Він несе квіти на могилу вбитого ним хлопця.

На кінофестивалі у боснійському Сараєві виконавець головної ролі Томас Шуберт отримав нагороду як найкращий актор із рук голлівудської актриси Анджеліни Джолі. До Києва на церемонію нагородження ніхто зі знімальної групи не приїхав.

— Дуже добре написаний сценарій. Вражає, коли у сцені на кладовищі розумієш, що смерть завжди поряд із головним героєм. Фільм знятий дуже просто. Ніжно, і разом із тим є різкі сцени з перекиданнями мертвих тіл. Цей хлопець має майбутнє, — говорить член журі словацька актриса Деана Якубіскова, 53 роки. — Бачила 50 короткометражок і 12 повних метрів. Кожен фільм хотілося додивитися до кінця. Коли траплялася комедія, це був наче свіжий подих. На фестивалі було 85 відсотків драм. Бо життя стає дедалі серйозніше.

Голова журі письменниця Оксана Забужко спала по 3–4 год.

— "Подих" — це по-хорошому драматичне кіно. Такого бракує українцям. У нас показують або відверту чорнуху, або ошпарюють невинного глядача гламуром. Сподіваюся, "Подих" ітиме в прокаті. Фільм учить не замикатися у власному нещасті. "Землю забуття" про Чорнобиль ніяк не відзначили, бо фільм дуже поганий. Наскрізь фальшивий. Нарахувала в ньому лише чотири живі кадри й не почула жодного живого слова.

Головну роль у "Землі забуття" зіграла французька актриса українського походження Ольга Куриленко. На фестиваль не приїхала.

— 4 листопада Ольга закінчує зйомки в Маямі у телесеріалі "Меджик Сіті". Не відпустили, — пояснює продюсер стрічки Ігор Лопатьонок.

У зоні відчуження знімали три тижні.

— Безпеку знімального процесу забезпечило Міністерство надзвичайних ситуацій, яке тоді очолював Нестор Шуфрич. Ми не залишалися там на ніч, щоразу виїжджали назад у Славутич. В Україні плануємо покази на грудень–січень. Підписали угоди про прокат у Франції, Німеччині, Польщі, Японії. Веземо на кіноринок до США. Сподіваюся за кілька років відбити 5 мільйонів доларів, вкладені інвесторами.

— Думаю, цю нагороду ще не заслужив, але заслужу, — розповідає польський режисер Кшиштоф Зануссі, 72 роки. Бронзову статуетку у вигляді рук, що аплодують, отримав від голови наглядової ради фонду "Україна 3000" Катерини Ющенко. Це приз за розвиток національного кіномистецтва.

— Маю відкритий дім. Кожен молодий український режисер, якщо хоче, може до мене завітати. Приїжджають протягом 20 років. Моя жінка з України, тому завжди раді тій нагоді. Почалися ці гостини з театрального режисера Богдана Жолдака. Решта — переважно молоді, тож імен не пам'ятаю. Раджу їм воювати, щоби бути самобутніми, а не імітувати. Україна мусить мати власні стиль, мову, власного героя.

Головний приз у конкурсі "Панорама українського кіно" та 20 тис. грн отримала 11-хвилинна стрічка "Глухота" режисера 37-річного Мирослава Слабошпицького. Торік її показували на Берлінале.

— Я написав сценарій для повнометражної картини на цю ж тему — дорослішання дітей в інтернаті для глухонімих. У Нідерландах отримав на нього грант 10 тисяч євро, — розказує Слабошпицький. — Зніматиму наступного року.

Закривали фестиваль картиною "Єлена" російського режисера Андрія Звягінцева. У Каннах вона отримала приз журі "Особливий погляд". Продюсував її колишній киянин Олександр Роднянський.

3

мовами говорять герої фільму "Земля забуття" — російською, українською та французькою

7

із 12 повнометражних фільмів конкурсної програми цьогорічного фестивалю зняли жінки

30

гривень на добове харчування одного гостя "Молодості" заклала держава у бюджет фестивалю

 

Від похмілля допомагає секс

Як позбутися похмілля, розповів російський актор Олександр Баширов. На зустрічі з пресою у понеділок від нього було чути перегар, хапав жінок за груди і коліна.

— Коли п'єш за чужий рахунок, не так образливо мати вранці похмілля. Найприкріше, коли перед похміллям напиваєшся за свої гроші. Якщо вранці погано, треба випити таблетку аспаркаму, яка містить калій, вітаміни і вживати багато солі. Бо уся випита на похмілля рідина вимиває з організму солі. Добре йде оселедець з пивом. А ще потрібен хороший секс. Але він має бути повільний і неактивний.

 

Зараз ви читаєте новину «Оксана Забужко спала по три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути