вівторок, 06 серпня 2013 06:15

Новий фільм Васянович зняв за мільйон доларів

Автор: фото з сайта www.facebook.com
  Свій другий ігровий фільм ”Креденс” київський режисер Валентин Васянович зняв за сім місяців
Свій другий ігровий фільм ”Креденс” київський режисер Валентин Васянович зняв за сім місяців

— Фільм не про галичан, а про те, як погано москалі асимілюються в Україні, — розповідає про свою нову картину "Креденс" 42-річний Валентин Васянович, київський режисер. Спілкуємося на закритті Одеського кінофестивалю, де стрічка здобула приз міжнародної федерації кінопреси. Креденсом на Галичині називають кухонну шафу, буфет. Дія другої повнометражної картини Васяновича відбувається у різдвяному Львові. Головний герой грає на віолончелі в місцевій опері.

Чого навчилися на попередній картині?

— Усього."Звичайна справа" була моя перша спроба у розумінні професії. Всі кажуть, що у новій картині мова звучить природніше. Слова взагалі ролі не грають. Проблема у подачі. Якщо в актора є органіка, він може хоч на суахілі говорити — і все гаразд. Для "Звичайної справи" був промальований весь фільм — 300 сторінок талмуд із розкадровками, кожна сцена. Тут жодної не малювали. Заздалегідь відбирали місце зйомок й уже там шукали рішення. Оператор, художник, ходили нюхали ці кутки, читали текст і думали, як втілити. Кіно — це взагалі командна гра.

Якщо це командна гра, то на якій позиції ви? Воротар? Форвард?

— Я людина, яка приймає рішення. Це як анекдот — про випробовування нового працівника. Дали лопату — перекопав за день поле без проблем. На другий день дали цеглу — звів стіну. На третій день дали мішок картоплі й попросили розсортувати на п'ять відер — для розсади, худоби, їжі. Приходить працедавець увечері, сидить чувак — червона пика, розсипана картопля: "Я вже не можу приймати рішення!". Робота режисера — весь час приймати рішення. Десь схибив — усе посипалося. Фільм дуже швидко зняли. Зайшли у підготовку в грудні, а прем'єра в липні на Одеському фестивалі — сім місяців минуло. Це фантастично швидко. Сценарій написали на двох із продюсером фільму Ією Мислицькою.

Що вас поєднує, крім творчих стосунків?

— Двоє дітей, наприклад. Це дуже просто, найкомфортніше, коли дружина — твій соратник. Найбільша проблема між режисером і продюсером — проблема довіри. А з дружиною — про що йдеться? Довіра вже є. Бюджет фільму — мільйон доларів. Половину дала держава, решту — маленькими частинками приватні інвестори. Плануємо повезти на фестивалі. Потім будемо катати максимально на кінотеатрах. Без прокату кіновиробництво взагалі втрачає будь-який сенс.

Зараз ви читаєте новину «Новий фільм Васянович зняв за мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути